11 четения

Над 155 млн. лв. по европейски програми се инвестират в момента в областта

Общо 161 проекта, финансирани с европейски средства, са приключили или в момента са в процес на изпълнение в област Велико Търново, а общата им стойност е 155 630 597 лева. Това показва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020, като в тази сума не влизат средствата по Програмата за развитие на селските райони. Данните са към края на февруари, а настоящият програмен период приключва следващата година.

Предприятия, сдружения и институции от региона инвестират защитените средства с цел постигане на икономически растеж и развиване на конкурентоспособност, подобряване на социалния статус на гражданите, създаване на благоприятна и здравословна среда на живот и др.

Най-много като брой са сключените договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Те са 60 на обща стойност 79 204 025 лева. По програмата „Развитие на човешките ресурси“ сключените договори са 50 за сумата от 12 422 216 лева.

24 са изпълняваните проекти по ОП „Региони в растеж“, а общата им стойност възлиза на 55 110 474 лева.

По Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ проектите са шест за малко над 2,6 милиона лева. Тук не е включен проектът за изграждане и развитие на Център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ с обща стойност 13 500 000 лв., който в системата ИСУН е регистриран на надрегионално ниво и в който партньор е НВУ „Васил Левски“ заедно с още 8 други организации.

По Програмата за морското дело и рибарство в региона има пет договора за над 4,4 млн. лева. По ОП „Добро управление“ във Великотърновска област се изпълняват три проекта за 769 545 лева.

По програмата за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица за периода 2014 – 2020 г. са регистрирани 13 договора за повече от един милион лева.

Отделно от това, по данни от секцията за публичност по подмерките от ПРСР в сайта на ДФЗ, могат да се идентифицират други над 163 одобрени проекта в общините от област Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!