13 четения

Поздрав на Даниел Панов, кмет на Велико Търново

Уважаеми учители и преподаватели,

Уважаеми творци, дейци на културата и изкуствата,

Скъпи ученици и студенти,

 

Днес честваме един от най-българските, най-светлите и обичани празници.

24 май – Денят на българската просвета, култура и писменост, е особено вълнуващ. Всеки от нас си спомня за първия си учител, за първата написана буква, но най-вече за българската азбука и светите братя Кирил и Методий, за техните достойни ученици.

Буквите са извор на знание, на просвета, на култура. Буквите ни одухотворяват. Чрез буквите ние помним, че сме горд народ, че сме имали славни предци и следвайки техните завети, ще изградим доброто бъдеще за нашите деца.

Но сътвореното от светите братя Кирил и Методий и техните ученици е както българска, така също европейска и световна културна ценност. И всеки от нас трябва да знае, да помни и да се гордее с това. Защото кирилицата е извор на просвета, култура и духовност за целия славянски свят, за православните народи.

Затова 24 май винаги ще е сред най-светлите, най-българските и обичани празници.

Дълбок поклон пред Вас, учители и съвременни будители! С грижата за образованието и родолюбивия дух на децата на Велико Търново всеки ден Вие, водени от любовта си към България и нейната историческа и духовна столица, доказвате, че сте горди и достойни наследници на светите братя и техните ученици, на предците ни от Търновската книжовна школа.

Дълбок поклон и пред Вас, уважаеми творци, дейци на културата, изкуството и духовността, преподаватели, доценти и професори, носители на академичния дух. Заради Вас Велико Търново е образователен, научен, културен и духовен център на България.

Бъдете здрави и все така обичайте старопрестолния град и България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! ЧЕСТИТ 24 МАЙ!

Даниел Панов

Кмет на Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!