Поздрав на Румен Павлов, кмет на община Стражица

Поздравление по случай 24 май – Ден на българската прос-вета и култура и славянската писменост

Уважаеми дами и господа,

Уважаеми учители и ученици,

Уважаеми просветни и културни дейци,

Най-сърдечно Ви поздравявам с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Всяка година тази забележителна дата 24 май е празнична за всички нас, независимо къде се намираме по света, защото четмото и писмото от векове заемат видно място в ценностната система на българите.

24 май е възторжен и паметен ден, в който всички заедно почитаме силата на просветата и се прекланяме пред магическата мощ на писмото и четмото. За мен е чест да Ви поздравя по повод този светъл празник – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост!

„Върви, народе възродени, към светла бъднина върви” – това са думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг и които носи в сърцето си, докато е жив. 24 май е празник, символизиращ достойнството, традицията и духовността на българина. Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света и която дава на нас самочувствие и културна независимост за „вси славяни”. Този празник ние честваме вече повече от 200 години – ето това е традиция! Духовност, защото това е празник на културата и науката и на онези хора, които възраждат нацията и които възпитават бъдещите поколения!

По своя културен размах делото на Кирил и Методий има не само национално значение – то е част от световната културна съкровищница! Това е достойнство и гордост, българско самочувствие и възход!

На всички Вас пожелавам здраве, професионални успехи и самочувствие, с което да предавате на идните поколения своите знания, душа и любов! Гордейте се със своята просветна мисия и пазете живо пламъчето на българщината!

А Вие, ученици, бъдете любознателни и последователни в откриването на нови хоризонти! Бъдете горди със своите знания и стремежи! Бъдете отговорни млади българи!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Румен Павлов

Кмет на община Стражица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *