22 четения

Странни забрани, които трябва да знаете, ако обичате да пътувате

Всяка година милиони туристи се насочват към други кътчета на света в търсене на нови впечатления.

Архитектурни забележителности, паметници, музеи, увеселителни паркове – всички те привличат любопитни пътешественици.

В редица страни обаче местната власт се е уморила от туристическия поток и е въвела разнообразни забрани. Да ви напомним част от тях:

1. Щом си зад волана/кормилото, телефон не ти се полага

В Холандия велосипедистите са пълноценни участници в пътното движение, подобно на автомобилистите. Това означава, че забраната за използване на телефони важи и за тях.

Разговаряте по телефона? Гответе се за глоба в размер на 250 долара. В тази страна е прието и друго – звукът на телефона трябва да е по-нисък. Никакви видеоразговори на обществени места. Слушането на музика без слушалки е неприемливо.

2. Храна и напитки на улицата

От дълги години в историческия център на Флоренция е забранена консумацията на напитки. Туристите и местните жители, решили да нарушат това правило, ще бъдат глобени от 150 до 500 евро.

Странният закон е въведен с цел освобождаване на популярни туристически улици от тълпи седящи хора със сандвичи в ръка и бутилки от любимата им напитка.

3. Целувки във влака

Забрана за целувки във влака има във Великобритания и Франция. Дългите целувки на перона задържат тръгването на мотрисите и по този начин се нарушава графикът на движение.

4. Пазаруване с монети

В Канада е забранено да се разплащате с монети, ако цената на покупката превишава 10 канадски долара. Ако планирате да чупите касичката, за да се порадвате на спестеното, не разчитайте, че в тази страна ще се получи.

5.Галене на китове

Във Великобритания е забранено галенето на китове. Всички китове, делфини и други млекопитаещи, които се срещат в радус до 3 мили от брега, принадлежат на кралицата.

6. Никакви пясъчни замъци

На Филипините, по-точно на остров Боракай, е забранено да се правят замъци от пясък и да се нарушава ландшафтът.

7. Хранене на гълъби

Повече от 100 години Италия беше рай за гълъбите. Ежедневно на площад Сан Марко се събираха туристи, желаещи да ги нахранят и да се снимат с тях.

От 30 април 2008 г. градските власти обявиха бойкот на пернатите. Защо? Цапат паметниците и разнасят сериозни болести.8. Използване на полиетиленови опаковки

Тайланд е затрупан от боклук. Особено от пластмаси. Той нанася сериозна вреда на природата.

Поради това тайландците задължават да се използват продукти от натурални материали. Глобите са в размер на 1500 бата.

9. Дъвчете на дъвка

В Сингапур е забранена дъвката. В тази страна не бива да влизате с пакетче дъвки, не бива да дъвчете такива в асансьора и да я плюете на тротоара. Ако не се откажете от тази практика своевременно, ви грози глоба от 500-1000 долара.

Източник: profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *