Търсят се варианти за рестарт на програмата за саниране във Велико Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търсят се варианти за рестарт на програмата за саниране във Велико Търново

Публикувана на: 24.05.2019г. 1212 прегледа

21 блока във В. Търново вече имат нов живот чрез нея, още 58 сдружения на собственици са подали документи

 

Търсят се варианти и от догодина се очаква възстановяване на Националната програма за саниране, информираха народните представители от ГЕРБ – Велико Търново. Преди дни гражданска подписка с подобно искане бе връчена на премиера Бойко Борисов.

21 жилищни сгради във Велико Търново и повече от 40 в областта са изцяло обновени с пари, които държавата отпуска по Националната програма за енергийна ефективност. Съвсем скоро готовите блокове ще нараснат с още два – по тях в момента се работи. Подобрява се както техническото им състояние, така и външният им вид. Дейностите включват полагане на външна термоизолация, монтиране на PVC дограми на апартаментите и общите площи, а където е необходимо – изолиране на покриви и др.

Стотици са семействата, живеещи в обновените блокове. Сградите могат да бъдат забелязани в почти всеки квартал – „Бузлуджа“, „Зона В“, „Чолаковци“, „Картала“, край улиците „Ниш“, „Краков“, „Плиска“, бул. „Никола Габровски“ и др.

Експерти сочат, че санирането е спестило най-малко 5000 лева на домакинство – всички строителни дейности бяха финансирани от републиканския бюджет.

Търновци са категорични, че стартиралата при управлението на Бойко Борисов програма за саниране е много силна и целесъобразна социална политика, и изразиха надежда, че подкрепата за обновяване на сградите ще продължи. Доказват го и цифрите – още 58 сдружения на собственици от Велико Търново чакат одобрение от Българската банка за развитие за финансиране на проектите за саниране на жилищните им сгради.

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Даниел Панов, както и кметове от цяла България също са доволни от програмата за саниране. На редица форуми на НСОРБ те изразиха категоричната си подкрепа за инициативата и настояха тя да продължи. Темата бе обсъдена и по време на посещението във Велико Търново на постоянния представител на Световната банка в България Фабрицио Дзарконе. Пред него Панов представи становището на Сдружението на общините – програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради трябва да продължи, да бъде оптимизирана, а подходът при избор на сградите да бъде още по-ефективен.

„Вече се водят разговори с регионалното министерство относно критериите и начините, по които Световната банка може да помогне както за санирането, така и за подобряване на развитието на градовете“, коментира тогава Даниел Панов.

Народните представители от ГЕРБ пък припомниха, че при всяка от приемните им за граждани в региона хората са поставяли въпроса ще продължи ли санирането. „Резултатите от усилията, които правителството на Бойко Борисов полага, се виждат във всяка една сфера. А относно санирането хората споделят, че наред с удължения живот на сградите, то им спестява и близо 40 процента от сметките за отопление“, коментираха великотърновските народни представители от най-голямата парламентарна група.

loading...

Коментари за "Търсят се варианти за рестарт на програмата за саниране във Велико Търново"

  • 24.05.2019 в 13:57

    Най- необходимата програма, ефикасна и с голяма необходимост . С една молба да се подпомогнат неможещите да се организират и така да се постигне 100% санирани блокове.

    Отговор
  • 24.05.2019 в 17:40

    Какво е саниранието – стратегия за набиране на заблудени гласоподаватели. Едните чакат одобрение, други чакат да им довършат санирането и все покрай избори. Нарочно се спират нещата за да изглеждат негарантирани. Един вид, ако не гласувате за Гххх, може и да няма саниране, а иначе може и да има. Като с магистралите – ако ме преизберете още 2-3 мандата, може и да стане. Давайте „още един път“. И будалите гласуват.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!