92 четения

Търсят се варианти за рестарт на програмата за саниране във Велико Търново

21 блока във В. Търново вече имат нов живот чрез нея, още 58 сдружения на собственици са подали документи

 

Търсят се варианти и от догодина се очаква възстановяване на Националната програма за саниране, информираха народните представители от ГЕРБ – Велико Търново. Преди дни гражданска подписка с подобно искане бе връчена на премиера Бойко Борисов.

21 жилищни сгради във Велико Търново и повече от 40 в областта са изцяло обновени с пари, които държавата отпуска по Националната програма за енергийна ефективност. Съвсем скоро готовите блокове ще нараснат с още два – по тях в момента се работи. Подобрява се както техническото им състояние, така и външният им вид. Дейностите включват полагане на външна термоизолация, монтиране на PVC дограми на апартаментите и общите площи, а където е необходимо – изолиране на покриви и др.

Стотици са семействата, живеещи в обновените блокове. Сградите могат да бъдат забелязани в почти всеки квартал – „Бузлуджа“, „Зона В“, „Чолаковци“, „Картала“, край улиците „Ниш“, „Краков“, „Плиска“, бул. „Никола Габровски“ и др.

Експерти сочат, че санирането е спестило най-малко 5000 лева на домакинство – всички строителни дейности бяха финансирани от републиканския бюджет.

Търновци са категорични, че стартиралата при управлението на Бойко Борисов програма за саниране е много силна и целесъобразна социална политика, и изразиха надежда, че подкрепата за обновяване на сградите ще продължи. Доказват го и цифрите – още 58 сдружения на собственици от Велико Търново чакат одобрение от Българската банка за развитие за финансиране на проектите за саниране на жилищните им сгради.

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Даниел Панов, както и кметове от цяла България също са доволни от програмата за саниране. На редица форуми на НСОРБ те изразиха категоричната си подкрепа за инициативата и настояха тя да продължи. Темата бе обсъдена и по време на посещението във Велико Търново на постоянния представител на Световната банка в България Фабрицио Дзарконе. Пред него Панов представи становището на Сдружението на общините – програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради трябва да продължи, да бъде оптимизирана, а подходът при избор на сградите да бъде още по-ефективен.

„Вече се водят разговори с регионалното министерство относно критериите и начините, по които Световната банка може да помогне както за санирането, така и за подобряване на развитието на градовете“, коментира тогава Даниел Панов.

Народните представители от ГЕРБ пък припомниха, че при всяка от приемните им за граждани в региона хората са поставяли въпроса ще продължи ли санирането. „Резултатите от усилията, които правителството на Бойко Борисов полага, се виждат във всяка една сфера. А относно санирането хората споделят, че наред с удължения живот на сградите, то им спестява и близо 40 процента от сметките за отопление“, коментираха великотърновските народни представители от най-голямата парламентарна група.

2 коментара за “Търсят се варианти за рестарт на програмата за саниране във Велико Търново

 • 24.05.2019 в 13:57
  Permalink

  Най- необходимата програма, ефикасна и с голяма необходимост . С една молба да се подпомогнат неможещите да се организират и така да се постигне 100% санирани блокове.

  Отговор
 • 24.05.2019 в 17:40
  Permalink

  Какво е саниранието – стратегия за набиране на заблудени гласоподаватели. Едните чакат одобрение, други чакат да им довършат санирането и все покрай избори. Нарочно се спират нещата за да изглеждат негарантирани. Един вид, ако не гласувате за Гххх, може и да няма саниране, а иначе може и да има. Като с магистралите – ако ме преизберете още 2-3 мандата, може и да стане. Давайте „още един път“. И будалите гласуват.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!