Юбилейна трофейна изложба откриха в Елена за празника на града

Тази година е юбилейна за Ловно-рибарското дружество „Сокол 1899“ в Елена и по този повод дружеството подреди впечатляваща трофейна изложба, първа в неговата 120-годишна история. Еленчани са сред първите в страната, отзовали се на призива на Ловния конгрес през 1898 г. и още на следващата година на 2 юли създават свое ловно дружество. Петко Горбанов от Елена, пръв български ученик в Робърт колеж, разузнавач в Освободителната война, създава първия закон за лова.

Юбилейната изложба бе открита за празника на града от председателя на сдружението Тихомир Кузманов. Кметът инж. Дилян Млъзев уважи събитието и поздрави ловците. Интересни факти за трофеите в изложбата разказа нейният куратор инж. Николай Тотев, лицензиран експерт на СИС – европейска организация на националните ловни съюзи, създадена през 1934 г. в Мадрид, и България е сред учредителите.

Ловци от дружинките представят 145 трофея от основните видове дивеч в региона – 10 са от благороден елен, 25 от сърна и 68 от дива свиня. С много от тях те участват през годините в ловни изложения – регионални, национални и международни, на световното „Експо 81“ в Пловдив. 12 от показаните трофеи са със златен медал, 10 са със сребърни отличия и 25 с бронзови. В изложбата са включени и няколко интересни колекции от черепи на животни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *