96 четения

Деветокласничка от СУ „Вела Благоева“ заминава за САЩ по програмата YES

Виктория Маринова ще участва в едногодишен културен обмен

 

ДЕВЕТОКЛАСНИЧКАТА ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ВИКТОРИЯ МАРИНОВА ЩЕ УЧАСТВА В ЕДНОГОДИШЕН КУЛТУРЕН ОБМЕН ПО ПРОГРАМА YES. Тийнейджърката е единственото дете от област Велико Търново, което тази година е преминало успешно през целия процес на кандидатстване. Виктория заминава за Щатите на 20 август и ще остане там около година, преди отново да се прибере у дома.

„Малко ме е страх от това приключение, защото все още не зная нито в кой град, нито дори в кой щат ще прекарам почти година. Но и нямам търпение“, признава Виктория. Тя кандидатствала малко на шега, след като научила за програмата, и осъзнала с какво сериозно предизвикателство се е захванала, когато научила, че е преминала през първия етап. Първо Виктория трябвало да напише три есета, които са свързани с нейни лични преживявания, и да опише в тях качествата, които притежава и които, според нея, ще й помогнат да успява.

„Написах, че съм амбициозна и общителна и лесно приемам различните хора и въобще различията. Когато писах есетата, ми помогна моята учителка по английски език в училище Деяна Русева, която ми е и класен ръководител. Исках всичко да е идеално, защото целият процес на кандидатстване беше на английски език“, казва още Виктория. Месец по-късно тя научила, че е преминала първия кръг на конкурса. След това трябвало да положи изпит за комуникативни умения и темата, по която комисията разговаряла с търновската тийнейджърка, била посветена на това с какво млади хора като нея могат да допринесат за културния обмен, което е целта на програмата YES. По време на този етап в кандидатстването Виктория работила в екип с други ученици, които са кандидати за участие в програмата. Последният етап от кандидатстването е било интервю с екип на програмата.

„На 1 април ме уведомиха, че съм одобрена. Трябваше ми време да приема новината и да повярвам, че никой не се шегува с мен. После се срещаха и с родителите ми и сега вече знам, че на 20 август трябва да отлетя за САЩ, където мечтая да отида още от много малка“, признава Виктория. Преди това обаче тя трябва да завърши учебната си година, предстои й да участва и в традиционния поход „По стъпките на Ботевата чета“. По стъпките на Ботев тя тръгва днес заедно с цялата група търновски ученици. Тийнейджърите ще преминат около 120 км пеш, ще вървят седмица, преди отново да се приберат в старата столица на 2 юни. След това Виктория ще пътува до Македония, където й предстои да се срещне с останалите ученици от Европа, които също са одобрени за участие.

Първите три дни в САЩ ще бъдат във Вашингтон, където всички деца трябва да преминат през обучение. От там те ще бъдат разпределени из цялата страна. Тогава и Виктория ще разбере в кой точно щат, в кой град и в кое училище ще учи за цяла година. Когато се върне във Велико Търново, ще се наложи да издържи няколко приравнителни изпита, за да завърши и тук X клас, но тя признава, че това изобщо не я притеснява.

19 българчета са одобрени по програмата за културен обмен тази година. Всички те са на възраст 15 – 17 г.

Обменната програма за ученици „Кенеди-Лугар” (YES) е основана от Американския конгрес през октомври 2002 г. като отговор на събитията от 11 септември 2001 г. Програмата се финансира от Държавния департамент през Бюрото за образователни и културни въпроси и предоставя на конкурентно подбрани ученици стипендия, за да прекарат една академична година в САЩ в приемно семейство. Там децата посещават местната гимназия, като голямата цел на тази програма е да подпомогне разбирателството между хората в САЩ и хората от други страни по света.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!