14 четения

10 простички неща, които щастливите хора винаги правят

Щастливите хора живеят по-различно. Не, те нямат по-различен живот. Просто се справят по-добре в своята работа и в света като цяло в сравнение с онези, които са нещастни. Щастието е резултат от субективната интерпретация на възприятията ни. Разбира се, начинът, по който възприемаме света, не винаги е въпрос на избор. Често той ни изненадва доста неприятно.

През по-голямата част от времето обаче ние се озоваваме в ситуации, които са продиктувани от нашите собствени решения. Именно начинът, по който живеете живота си, определя дали сте щастливи или не. Писателят Пол Хъдсън вярва, че съществуват някои простички правила, които щастливите хора винаги следват и от които всички ние можем да се поучим.

1. Щастливите хора не се опитват да се харесат на всички – основно защото не им пука дали са харесвани или не

Те се харесват такива, каквито са. Отговарят единствено пред себе си. Бихте могли да ги харесате. Или да ги намразите. Можете въобще да не им обръщате внимание. За тях това няма никакво значение.

Те правят онова, което са си решили. Не се опитват да спечелят одобрението ви, не се стремят да ги приемете. Не искат да бъдат част от вашия отбор, просто защото самите те са отбор. Живеят живота си така, както намерят за добре и ако ги харесвате заради това им качество – хубаво. Ако ли не – така да бъде,

2. Те правят нещата, защото искат, а не защото вярват, че така трябва

Щастливите хора не смятат, че трябва да правят каквото и да било. Освен да плащат данъци, разбира се. Всичко останало е решение, последвано от умишлено действие. Ако вършат нещо, отиват някъде или участват в нещо, то това е така, защото го искат.

Никой не ги е накарал да го сторят, не ги е подмамил с нещо. Това е така, тъй като те ценят собственото си мнение преди това на всички останали. Вършат онова, което смятат, че е редно, без да искат разрешение.

3. Обичат приятелите си, но не разчитат на тях

Приятелите са трудна тема, тъй като в действителност те не ви принадлежат, нали? Те са отделни хора, които имат свои собствени нужди и желания. Хора, които винаги ще поставят себе си пред вас и вашите цели. Страхотно е да имате приятели, но ако разчитате прекалено много на тях, ще останете разочаровани.

Щастливите хора имат наистина близки приятели. Те обаче са независими, за да избегнат именно тези моменти. Липсата на независимост и прекалено голямото разчитане често развавля приятелствата (и всички връзки, ако трябва да бъдем коректни).

4. Когато ги попитате какво правят, те не ви казват своята работна титла

Щастливите хора ще ви разкажат за нещата, които вършат в живота си – местата, които са посетили или планират да посетят. Проектите, които са стартирали или от които са част. Проблемите, върху които работят.

Когато ги попитате какво правят, те ще ви съобщят какво вършат със своя собствен живот, не каква им е работата, с която изкарват прехраната си, за да водят живота, който един ден искат да живеят. Трикът тук е, че тези индивиди знаят, че не трябва да чакат да заживеят живота на своите мечти. Начинът, по който живеете в настоящето, определя колко щастливи сте всъщност.

5. Когато ги попитате къде живеят, те ще ви отговорят „В момента…“

Щасливите хора имат навика да се местят често. Може би защото пътешествията се отразяват добре на душата. Или пък защото застояването на едно място ги отегчава.

А може би защото обожават запознанствата с нови хора и изпитването на нови преживявания. Или пък още не са открили подходящото място, на което да се устроят. Тези индивиди разглеждат света като техен дом, а не отделната страна или град. Ако ги попитате къде живеят, те ще ви отговорят „на земята“

6. Те имат свои собствени философии, своя религия, която са създали и според която живеят

Не ви е нужна книга, която да ви казва как да живеете живота си. Можете да го правите спрямо каквато философия си пожелаете, стига в нея да откривате истините, от които имате нужда. Щастливите хора знаят отлично кое е правилно и кое погрешно. Те са свои собствени съдии.

7. Те приемат своята собсвена преходност

Знаят, че са смъртни и това знание подхранва всяка тяхна стъпка. Вие също сте такива. Това е неизбежно. Няма как да се измъкнете. Можете единствено да се изправите лице в лице с факта.

Щасливите хора не се страхуват от смъртта. Не се опитват всячески да я избегнат. За тях това е неизбежно. Съответно живеят живота си по техните собствени правила. Може и да не контролират смъртта, но определено могат да управляват своя начин на съществуване.

8. Светът е тяхна игрална площадка, а те са диригентите

Не вярват, че съществува един свят, една реалност. Вместо това са убедени, че самите те създават своята реалност.

Уверени са, че имат пълен контрол над начините, по които интерпретират онова, което възприемат. Гледат на света така, както те самите изберат, защото знаят колко мощ се крие в това умение. Всички живеем в реалност, изградена от нас самите. Някои просто се справят по-добре от другите.

9. Живеят в настоящето, но мечтаят за бъдещето

Щастливите хора имат надежди, мечти и цели. Нужди и аспирации. Те обачене си позволяват да се изгубят в тях. Времето за мечти е ограничено.

Не можете да живеете живота си, гледайки постоянно в бъдещето, защото ще изпуснете единственото време, в което нещата съществуват или са от значение – настоящето. Сегашният момент е единственият, в който в действителност можете да живеете. Всичко останало е само илюзия.

10. Те не се опитват да променят останалите. Вместо това се научават как да се справят с тях адекватно

Ако се опитвате да промените останалите, само ще си изгубите времето. Да, хората се променят, но само когато те решат, по техни собствени правила. Те са онези, които трябва да осъзнаят, че е време да променят нещо в живота си. А това се случва с течение на времето. Не можете да пришпорите този процес или да го насилите. Нещата просто не работят по този начин.

Напротив, ако се опитате да го направите, ще постигнете тъкмо обратния ефект. Вместо да си губите времето да постигнете невъзможното, защо не пробвате нещо друго? Научете се да се справяте с хората – такива, каквито са – за да постигнете резултатите, които желаете. Ако не можете да ги промените, то тогава ги направлявайте към онова, което искате. В противен случай просто ги оставете да живеят живота си.

 

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!