Ароматите за електронни цигари крият рискове за сърцето

Електронните цигари не са считани за толкова вредни, колкото обикновените, но авторите на американско проучване са установили, че ароматите за тях могат да се окажат вредни за сърцето, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в изданието на Американския колеж по кардиология.
Отдавнашни пушачи, които не могат да се откажат от вредния порок, понякога преминават към електронни цигари, надявайки се да избегнат причиняващите рак химикали в тютюневия дим.
Тютюнопушенето обаче не причинява само белодробен рак. Смята се, че то е сред водещите причини и за инфаркт. Малко обаче е известно за връзката между електронните цигари и сърдечносъдовите заболявания. Химикали във вдишваната пара могат да крият уникални рискове, които е важно да бъдат проучени, имайки предвид, че все повече тийнейджъри пушат електронни цигари.
„За мен е невъзможно да оголя артериите на пациент и да ги тествам за реакция към вейпинг“, казва д-р Джоузеф Ву, директор на Института по сърдечносъдови болести към Станфордския университет.
Поради тази причина специалистът и екипът му изпробват следващото най-близко нещо – в лаборатория отглеждат клетки, които обикновено покриват здрави човешки кръвоносни съдове. Учените излагат въпросните клетки на шест различни аромата за електронни цигари, тествайки дали те, а не само никотинът, оказват някакъв ефект.
Специалистите също така проследяват какво се случва, когато тези клетки бъдат потопени в кръв, взета от хора непосредствено след като са пушили електронна цигара, както и начина, по който химикали от парата биха проправили пътя си към сърдечносъдовата система. Учените освен това са сравнили излагането на клетките на кръв от непушачи и от хора, които са пушили обикновена цигара.
Изследователите са установили, че вейпингът и някои аромати, дори без никотин, предизвикват нарушения във функциите на кръвоносните съдове, които могат да повишат риска от болести на сърцето. Най-токсични се оказват ароматите на канела и ментол. Като цяло специалистите са открили, че клетките показват признаци за увреждане и възпаление и стават по-неспособни да формират нови кръвоносни съдове или да заздравяват рани.
Малки лабораторни изследвания като настоящото не могат да докажат, че вейпингът наистина причинява вреди, предупреждава д-р Джейн Фрийдман от Масачузетския университет, която не е участвала в проучването. То обаче показва, че са необходими по-нататъшни изследвания и тестове за безопасност, отбелязва специалистката в придружаващ публикацията коментар.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *