56 четения

Печатница „Абагар“ осъди енергото да й върне над 11 000 лв.

Търновската печатница „Абагар“ успя да осъди електроразпределителното дружество да й върне над 11 000 лева, реши Районният съд в старата столица. Делото е заведено по Закона за задълженията и договорите. Печатницата трябва да получи от енергото въпросната сума, ако решението влезе в сила. 4746 лева от нея са били платени за достъп средно напрежение и 6348 лева за пренос на енергия за времето от 1.11.2013 г. – 30.11.2014 г. Според исковата молба на дружеството парите са получени от енергото без основание. Освен това ще се плаща и законната лихва от подаване на исковата молба на 10.12.2018 г. до окончателното й изплащане и 1593 лева за направени по делото разноски.

Казусът е доста скандален, защото „Абагар“ е собственик на въздушен далекопровод и други електросъоръжения. Според експертното заключение описаните в исковата молба електросъоръжения – далекопроводи, трафопост, трансформатор и пр., се поддържат от ищеца и се използват единствено за захранване производствените мощности на печатницата, поради което се оприличават като част от електроинсталацията на абоната и не представляват енергийни обекти.

Следователно количеството потребена еленергия е следвало да бъде измерено на границата на собственост между електропровода на печатницата и електрическата уредба на електроразпределителното дружество, а не в намиращия се след тази граница трафопост, се казва в съдебното решение.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!