СЗО включи бърнаута в своята Международна класификация на болестите

Световната здравна организация /СЗО/ включи синдрома на професионалното изчерпване /бърнаут/ в своята Международна класификация на болестите, предаде Франс прес.
Този класификатор служи за основа за съставяне на тенденциите и на здравните статистики на СЗО. Списъкът е изготвен от здравни експерти от цял свят. Поредната класация беше приета от страните-членки на СЗО, които си дадоха среща в Женева от 20 до 28 май в рамките на Световната генерална асамблея на организацията.
Синдромът на професионалното изчерпване получи свой код в класификацията – QD85. Той е описан като хроничен стрес в работна среда, който не е бил успешно овладян. Той се характеризира с три елемента – чувство на изтощение, с цинизъм и отрицателни чувства, свързани с работата и с понижена професионална работоспособност.
Новата класификация – CIP-11 беше приета от 72-рата Генералната асамблея на СЗО и ще влезе в сила на 1 януари 2022 година. Зависимостта от видеоигрите също беше добавена към раздела, свързан със психичните зависимости.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *