Трите църкви постигнаха споразумение за нов ремонт на Църквата на Божи гроб в Ерусалим

Трите основни християнски църкви, управляващи църквата на Божи гроб в Ерусалим, постигнаха споразумение за започване на нов ремонт на храма в размер на няколко милиона долара, предадоха световните агенции.
Ремонтните дейности ще се извършат, за да обезопаси подземието на базиликата срещу влагата и да се обнови подът.
Според традицията Божи гроб е мястото, където Исус е бил разпънат на кръст и погребан. Базиликата на Божи гроб, смятана за най-свято място на християнството, се намира в Стария град на Източен Ерусалим.
Споразумението за започване на ремонтните дейности е договорено между Гръцката православна, Католическата и Арменската църкви.
Гръцки екип, оглавяваше реставрационен проект на храма през 2016 г. Този проект приключи преди две години и тогава гръцките специалисти успяха да реставрират самата гробница и купола над нея, известен като едикула.
В новия проект ще участват два италиански университета и един научен институт. Дейностите ще са под надзора на комисия, съставена от представители на трите християнски общности. Църквите се надяват, че обектът ще остане отворен за посещение и както при предишната реставрация, когато храмът беше затворен само за 60 часа през 12-те месеца на ремонтни работи.
Засега не се съобщават нито точната цена, нито продължителността на новите реставрационни дейности. Очаква се те да продължат една година.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *