568 самодейци от областта участваха във феста "Сребро в косите – младост в душите" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

568 самодейци от областта участваха във феста „Сребро в косите – младост в душите“

Публикувана на: 29.05.2019г. 454 прегледа

В Полски Тръмбеш се проведе Двадесет и петият юбилеен песенен празник „Сребро в косите – младост в душите“ за клубовете на пенсионерите от областта. Областният преглед на пенсионерската художествена самодейност се организира от Община Полски Тръмбеш, Областния съвет на „Нов съюз на пенсионерите“ и Народно читалище „Отец Паисий 1905“. В словото си при откриването Радка Маркова, председател на „Нов съюз на пенсионерите“, благодари на ръководството на общината и лично на кмета Георги Чакъров за готовността Полски Тръмбеш за шестнадесети път да е домакин.

В двата дни на фестивала участваха 42 клуба от областта с 568 изпълнители. Представиха се 50 групи и камерни състави, както и 12 индивидуални певци. Художествените ръководители се бяха постарали да спазят регламента и обновят репертоара на самодейните колективи. С внушителното си присъствие изпълваха сцената хорът за обработен фолклор от Самоводене, смесеният хор при КП „Филип Тотю войвода“ – Горна Оряховица, смесеният хор „Боляри“ от Велико Търново, фолклорните групи от Долна Оряховица, Куцина, Полски Сеновец, Иванча и др. Към група „Славей“ от Обединение се включиха малките певици от квартет „Славейче“, което е доказателство за приемствеността между поколенията. Чрез колоритни автентични национални костюми или сценични, според жанра, всички клубове се бяха постарали да приповдигнат още повече самочувствието на любителите певци. У всички си личеше старанието за изява и постигане на все по-високо творческо ниво. Фестивалът няма конкурсен характер. На всички бяха връчени грамоти за участие, а на всеки клуб – статуетка с емблемата на фестивала и юбилеен надпис.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!