Дърветата във Виена получават „крем срещу слънце“

Все по-горещите летни температури се отразяват неблагоприятно на зеленината в градовете, която е естествената климатична инсталация за жителите им. Едно от големите предизвикателства пред Градската дирекция за паркове и градини във Виена е да опази от горещината близо 90 000 градски дървета.
„Градските дървета са обикновено върху тесни зелени площи, заобиколени от бетон, автомобили и сгради. Растенията не могат да се възстановят от жегата през нощта“, разказва служител от дирекцията. „Както е известно, кремовете срещу слънце помагат на кожата, така е и при дърветата. Ако стволовете им се белосат, те отразяват слънчевите лъчи и дървото не се загрява в такава степен, която да предизвика допълнителни прояви на изсъхване“.
Младите дървета се мажат с този „крем срещу слънце“, допълнителна система за напояване осигурява постоянно снабдяване с необходимата вода. Във Виена с бял препарат преди всичко се мажат младите дървета. Това им помага и през зимата, тъй като и зимното слънце не може да ги затопли така, че от голямата амплитуда между дневната и нощната температури в ствола да се получат пукнатини, където по-късно да се появят гъбични заболявания.
Друга мярка за защита на градските дървета през лятото са напоителните чували. В момента 38 000 дървета се увиват със специални чували. Те ще се пълнят в определени дни със 75 литра вода, която ще изтича постепенно през пропусклива мембрана в продължение на осем часа.
Градското население също е включено в опазване на зеленината и на дърветата от високите летни температури. В някои от районите за тази цел вече се раздават пластмасови лейки.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *