Ирена Петрова мечтае да се върне в училище при хлапетата, заради това учи магистратура | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Ирена Петрова мечтае да се върне в училище при хлапетата, заради това учи магистратура

Публикувана на: 29.05.2019г. 1230 прегледа

Съдбата е срещнала главния библиотекар с Пешо Съветския, с когото са щастливо семейство и отдадени на музиката и песента

 

„ЧОВЕК СЕ ЛУТА ДЪЛГО, ДОКАТО РАЗБЕРЕ КАКВО ТОЧНО ИСКА ДА РАБОТИ. Аз мечтая да се върна в училище при хлапетата и да съм начален педагог. Заради това уча магистратура във ВТУ. Установих, че работата с децата ми доставя голямо удоволствие“, казва главният библиотекар Ирена Петрова. Тя е на тази работа към читалището вече 6 години и също я харесва и обича, но сърцето я тегли към класната стая. Човек трудно би повярвал на тази мечта, защото 47-годишната, винаги усмихната дама е широко скроена и сякаш не се побира в рамката на един учебен процес. Оказа се обаче, че тя е била доста време учителка, а в семейството й повечето роднини са били именно учители.

ИРЕНА Е ОТ РАДАНОВО, ТАМ Е ИЗРАСНАЛА. Завършва средно в Полски Тръмбеш и учи в Педагогическия институт в Плевен, където завършва начална педагогика. После е била 14 г. учителка, основно в Куцина и малко в Полски Тръмбеш. С любовта на живота си Петър Петров-Съветския се познават от училище, по-точно тя е била още ученичка, а той е бил в казармата. Тя е била танцьорка в „Полянци“, а той музикант там. Доста по-късно подновяват връзката си, а поводът е искане на паричен заем от него. Пешо пари не й дава, защото няма, а те са били нужни за финансова помощ на болната й майка. Така или иначе съдбата си знае работата и ги събира завинаги след време по доста интересен начин.

Вокална група „Сияние“

„Той ме измъкна от кризата след смъртта на майка ми, тогава заживяхме заедно, беше ми голяма опора и подкрепа, така е и досега. Хвана ме от Раданово и ме доведе у тях в града. Тъкмо бях започнала работа на мястото на мама на село, но той ме взе, за да ме спаси от депресията и мъката. През 2006 г. сключихме брак, но аз поначало бях против, въобще не исках да се женя“, разказва днес Ирена.

ПЕШО ОБАЧЕ Я ЗАВЕЖДА В ЕЛЕНА И ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ДВАМАТА живеят и работят там – той свири, тя пее. Лека-полека тя престава да се бои от обвързване и сключване на брак. Така остават в един от комплексите на града близо две години. След един от концертите той се престрашава да й предложи – по време на кафе и с пръстен в ръка. След такъв сюрприз и простичкия въпрос „Ще се съгласиш ли да се омъжиш за мен?“ тя приема, защото жестът е романтичен, а всяка жена обича това. После се прибират в Полски Тръмбеш, като сключват брак в старата столица с много малко гости. Пешо започва работа в читалището, а Ирена остава без работа. Заради кризата започва работа в шивашкия цех в Полски Тръмбеш, където дори става бригадирка. Тази работа обаче хич не й е на сърце. После решава да учи, защото с начална педагогика вече не може да си намери работа в бранша. Завършва социални дейности във ВТУ, а по време на следването започва работа в читалището в Раданово, където е библиотекар. Изкарва 7 – 8 години и това й харесва, защото обича да работи с деца.

След това идва и най-дълго чаканото чудо и сем. Петрови стават трима, защото се ражда малкият Петър. На Ирена не й се говори за всички премеждия около това събитие, защото е свързано с много тревоги и изпитания. Но в крайна сметка днес тримата са едно чудесно семейство и 9-годишният Петър Младши върви по техните стъпки – танцува. После й предлагат работа в библиотеката на читалището в Полски Тръмбеш, но за това трябва да завърши и библиотекознание, което прави дистанционно във ВТУ. Така вече няколко години г-жа Петрова е главен библиотекар. В момента тя още учи – този път магистратура по педагогика, защото в сърцето си носи работата с деца в началното училище и копнее един да се върне при тях.

ПРЕДИ 11 ГОДИНИ ИРЕНА И ПЕТЪР СЪЗДАВАТ И ГРУПАТА „СИЯНИЕ“. Сега тя е затворена – от пет жени и от Петър, и други членове не се приемат. Идеята хрумнала на Петър заради негов приятел, който свирел на китара. Бардът после напуснал Полски Тръмбеш, но идеята му останала и до днес. Преди това двамата направили кастинг за певици и естествено, в групата влязла и Ирена. Вокалната група изпълнява и стари градски песни и е носител на много награди и отличия, сред които и от международни фестивали.

„Та, като се обърна днес назад, всъщност животът ми е хубав – Петър е много свестен, с чувство за хумор и забавен. Детето ни е като нас – щуро! И нямам време за хоби, ходим по фестивали и това ни доставя огромна радост. В библиотеката се работи по доста интересни проекти, което също ми доставя удоволствие“, споделя още Ирена Петрова.

Нели СУКОВА

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!