Приложение Полски Тръмбеш

Община Полски Тръмбеш спечели ваучер за 15 000 евро за безплатен интернет

Община Полски Тръмбеш спечели от Европейската комисия във втория по рода си конкурс ваучер за безплатен WiFi4EU. Целта на инициативата е да се предостави висококачествен интернет достъп на граждани и посетители на ЕС чрез безплатни точки за безжичен достъп на обществени места, като паркове, площади, обществени сгради, библиотеки или здравни центрове.

В този конкурс Европейската комисия финансира 3400 общини от целия Европейски съюз, Норвегия и Исландия. Община Полски Тръмбеш е сред одобрените за получаване на финансиране.

Стойността на ваучера е 15 000 евро. С него ще се финансират само разходите за оборудване и инсталиране на точки за Wi-Fi достъп. Оборудването включва елементи, необходими за изграждането на WiFi4EU мрежата, като захранващи устройства (например адаптер за захранване по Ethernet (PoE), захранващ адаптер, комутатор за захранване по Ethernet (PoE) или оборудване за свързване с интернет (например маршрутизатори, микровълнови връзки, комутатори, защитни стени).

Първо общината ще избере дружество за инсталиране на Wi-Fi за извършване на работата. След това ще избере центровете на обществения живот, където ще бъдат инсталирани WiFi4EU точки за достъп (минимум десет). Те ще бъдат инсталирани в райони, където не се предлага подобна безплатна безжична връзка. Wi-Fi мрежата ще осигури на потребителите интернет връзка с високо качество, като във всички случаи скоростта на изтегляне ще бъде поне 30Mbps.

Общината трябва да завърши инсталирането и пускането в експлоатация на мрежата в срок от 18 месеца след подписването на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. Общината ще е отговорна за разходите за интернет връзка (абонамент за интернет), поддръжката и експлоатацията на оборудването за период от поне 3 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *