Специалисти тестваха първия руски квантов телефон

Специалисти от Центъра за квантови технологии към Московския държавен университет „М.В. Ломоносов“ успешно тестваха предсериен образец на първия руски квантов телефон ViPNet QSS Phone, предаде ТАСС. Проведеният в рамките на презентация за журналисти сеанс на гласова връзка между офисите на разработчиците приключи успешно.
Квантовият телефон ViPNet QSS Phone е съвместна разработка на Центъра за квантови технологии на университета и руската компания „ИнфоТеКС“. Организаторите проведоха сеанс на защитена с квантови ключове гласова връзка между офисите на „ИнфоТеКС“ и Центъра за квантови технологии на университета.
„Чуваемостта е отлична, ключовете са квантови – отбеляза Вледимир Елисеев от „ИнфоТеКС“. – Сега сме готови да разгледаме други компоненти на нашата система.“
Разговорът по квантовия телефон продължи около минута и половина.
Видеопотокът по време на сеанса на гласова връзка бе защитен с помощта на друга съвместна разработка на „ИнфоТеКС“ и Московския държавен университет „М.В. Ломоносов“ – комплекса квантово-криптографска апаратура за защита на информацията ViPNet Quandor.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *