Двама почетни граждани и 10 изявени личности отличиха за празника на Горна Оряховица

СЪЗДАТЕЛЯТ НА ГОРНООРЯХОВСКАТА АКРОБАТИЧНА ШКОЛА ИВАН СТОЙЧЕВ И ОСНОВАТЕЛЯТ НА МЛАДЕЖКИЯ ТЕАТЪР АТАНАС БАХЧЕВАНОВ СА НОВИТЕ ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Двамата получиха титлата по време на тържествено заседание на Общинския съвет по случай празника на града – 29 май. Специалните знаци пък им връчи кметът инж. Добромир Добрев. Роденият през 1929 г. във Виноград Бахчеванов е носител и на Голяма награда на Комитета по култура. Стойчев пък е роден през 1945 г. в Кесарево и е състезател и треньор на местния клуб по акробатика „Локомотив“. По едно и също време в кариерата си има и безпрецедентно отличие и за двете позиции.

Десет достойни горнооряховчани получиха наградите за принос към общината за 2019 г. В сферата на образованието и науката това са инж. Владимир Григоров, Даниела Кенарева и Росица Рачева.

На инж. Владимир Григоров тя се връчва заради общественозначимата дейност, която от 20 г. развива основаната от него фондация „Милен Григоров“. Тя подпомага и стимулира изявени деца и ученици, изучаващи технически специалности в българските училища. Вече трета година инж. Владимир Григоров и фондацията провеждат в Горна Оряховица Национално изложение „Младежко техническо творчество“.

Общинският съвет на града оцени и усилията, които полага преподавателят по биология и здравно образование в СУ „Вичо Грънчаров“ Даниела Кенарева. От 2015 г. тя е ръководител на БМЧК за СУ „Вичо Грънчаров“ и Горна Оряховица. Кенарева съдейства за развитие на творческия потенциал на учениците, които под нейно ръководство имат много успехи в конкурси и състезания.

Награда за принос към образованието получава зам.-директорът на СУ „Георги Измирлиев“ Росица Рачева. В работата си тя прилага иновативни методи и е утвърдила добри партньорски отношения с различни институции и организации.

Наградата за принос към здравеопазването бе присъдена на управителя на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов, който ръководи болницата от 13 януари 2016 г. Още с назначаването му той подема множество реформи, които не след дълго стабилизират лечебното заведение, а през м. г. го изведоха и до положителен финансов резултат.

За принос към културата наградените са Антон Благоев, Георги Петров и Атанас Петров.

От 2004 г. Антон Благоев е корепетитор на хор „Славянско единство“ при НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица и допринася за отличните изяви на „Славянско единство“ у нас и зад граница, а професионализмът му под ръководството на диригента маестро Донка Копринкова стои в основата на много награди, спечелени от хора.

Георги Петров е главен художествен ръководител и диригент на хора на ФА „Сидер войвода“ към НЧ „Напредък 1869“. Той е и ръководител и на ЖНХ „Росна китка“ към читалище „Развитие 1884“ в Поликраище, а от 2017 г. – и на женския народен хор при НЧ „Христо Козлев 1883“ в Долна Оряховица. И в Поликраище, и в Долна Оряховица Петров работи и с деца.

Повече от 20 г. Атанас Петров е председател на НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица – най-голямата културна институция на територията на общината, с над 400 самодейци от 3 до над 70 г., която на 30 май 2019 г. ще отбележи 150 г. от създаването си.

ТРИ НАГРАДИ ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ПРИСЪДИ И ЗА ПРИНОС КЪМ СПОРТА. ПЪРВАТА Е ЗА СТЕФАН КУПИЧКОВ – ОСНОВАТЕЛ, ГЛАВЕН ТРЕНЬОР И СЪСТЕЗАТЕЛ НА ТАЕКУОНДО КЛУБ „ИНВИКТА“, който е извоювал над 250 медала и 18 отборни купи от международни турнири.

Захари Мутафчиев е треньор при боксов клуб „Локомотив“ в Горна Оряховица, като под неговите наставления клубът е завоювал един златен, три сребърни и два бронзови медала. В момента Мутафчиев подготвя двама от най-перспективните български боксьори – Здравко Попов и Борислав Иванов.

Награда за принос към спорта получава и Николай Йоргов – носител на многобройни и престижни отличия от различни бойни спортове, сред които и вицешампионска титла от Световното по киокушин през 2013 г. в София.

Снимки Светослав СТЕФАНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *