Проф. Николай Овчаров даде пресконференция във връзка с уникалните находки открити при разкопките на крепостта Калето в Свищов

С община Свищов правим сериозни разкопки, които имат за цел крепостта да бъде експонирана по-нататък и да стане един от паметниците на културния туризъм в този край.“, каза проф. Овчаров пред медии в Свищов

Свищовската крепост е една от най-добре документираните крепости, с много данни за нея в историческите документи, които датират още от 1385 година.

На десетия работен ден от археологическите разкопки, проф. Николай Овчаров направи пресконференция, на която обяви, че са открити първите уникални находки в средновековната крепост Калето в Свищов. Пред журналистите той разказа, че с екипа му вече са преминали през калдъръма от началото на XIX век и пласта от опожаряването на крепостта, след което са достигнали до по-долния пласт от XV-XVI век. Именно там са открили едни много характерни гюлета за кулеврини (оръдия използвани не по-късно от XVI век), които с голяма вероятност показват достоверността на историческия извор даващ информация за сблъсъците между граф Влад Цепеш – Дракула и османците, за които разказва там. Професорът допълни, че постепенно навлизат в средновековния български пласт, в който от вчера са започнали да излизат български, римски монети и монети на византийския император Андроник II и сина му Михаил. „Излязоха и други находки от керамика, които ни показват доста за интензивния живот, който се е водил тук в продължение на столетие. Нещо много интересно – върху една тухла намерихме част от отпечатан латински надпис от IV-V век, на който се чете латинското съкращение за кохорта. Нашата хипотеза е, че става дума именно за последния период от присъствието на римляните в този район. Знаем, че те първо са обитавали центъра на I Италийски легион в НОВЕ, който се намира в края на Свищов, но към IV-V век, в следствие на варварските нашествия той е изоставен и тогава се изгражда късно античната крепост, която се проучва в момента.“, разказа Николай Овчаров, като поясни, че преди средновековния период тук е имало късно антична крепост и най-вероятно този надпис е свързан с нея.

„Няма да можем да разкрием тази година цялата крепост, тъй като ще продължим до средата на юни, но това е едно добро начало, което слагаме. Мисля че това, което излиза, данните които имаме, находките които открихме, тази прекрасна запазеност на зидовете просто задължава да бъде продължено проучването и през следващата година.“, обясни археологът и допълни, че би се радвал , ако се намери по-голямо финансиране, защото разкопките се правят с много хора. Все пак той подчерта, че средствата в размер на 30 хиляди лева, които осигури община Свищов за разкопките не са никак малка сума за една община като Свищов.

На въпрос на журналисти, какво очаква да бъде открито, професор Овчаров обясни, че в средновековния български период се очаква да бъде разкрито какви сгради има в крепостта. „Допускам, че може да има и църква, на базата на част от корниз, който е открихме по време на сегашните разкопки.“, каза той.

Във връзка с развитието на културния туризъм Николай Овчаров каза: „С община Свищов правим сериозни разкопки, които имат за цел тя да бъде експонирана по-нататък и да стане един от паметниците на културния туризъм в този край…. Има голяма даденост в Свищов – има НОВЕ, който е много важен, има чудесната възрожденска архитектура в града и средновековния замък, който ако успеем да го направим ще затворим нещата и ще се получи изключително добър туристически продукт.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.