156 четения

С отличие отбеляза 31 години, отдадени на сестринството, Нели Райнова

Нели Райнова от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ бе отличена с наградата „За цялостен принос в развитието на хирургичните грижи“ по повод Международния ден на сестринството. Призът е напълно заслужен, тъй като по думите на нейни колеги тя всеки ден доказва какво означава професионализъм и самоотверженост и впечатлява с прецизност и решителност при взимането на правилни решения в критични ситуации.

Нели е от село Леденик и е първият човек в семейството, който работи в сферата на здравеопазването. Родителите й още от малка я съветвали да стане медицинска сестра, тъй като тази професия най-много отговаряла на същността и характера й. Завършила е Медицинския институт във Велико Търново, а професионалният й път започнал през 1986 година. Първоначално била част от колектива на Отделението по неонатология на търновската болница, където работила до 2000-та година.

„Там работата е твърде специфична, защото се грижим само за много малки деца. 14 години минаха бързо, неусетно дори, а на мен ми се искаше да видя останалите аспекти на професията. Още като студентка много ми допадаше хирургията и за мой късмет се освободи място във Втора хирургия на болницата. Прехвърлих се и до днес, вече 18 години, помагам на хирургични пациенти“, сподели Нели.

Казва, че интересните случаи в практиката й са хиляди, но за съжаление, помни повече тези, които имат неблагоприятен развой. Обяснява си това с желанието да преосмисли случилото се и да си извлече поука за бъдещи сходни пациенти и вероятността за оцеляване на тежко пострадалите и болните, ако може да се подходи по друг начин.

„Най-тежко приемам случаите с деца. При тях се налага друг подход, трябва да успокоим самите родители, защото често те са по-притеснени. След това да спечелим доверието на малките пациенти, които са достатъчно стресирани заради болката и болничната обстановка. Когато малчуганите си тръгнат здрави, на крака, това е най-голямата награда за положения труд“, увери Нели.

По думите й, винаги помни хоспитализираните по име и смята, че това е най-добрият начин за скъсяване на дистанцията и успешното изпълнение на лекарските предписания. Така винаги е сигурна, че ще извърши точната манипулация на съответния пациент и няма да има грешки по невнимание.

Тя споделя, че с времето бумащината рязко се увеличила и днес тя и колегите й понякога отделят много повече време в писане, вместо в грижи за болните. Ако можеше да промени това, със сигурност би скъсила нужната медицинска документация, която трябва да се попълва, тъй като пациентите заслужават повече внимание.

След толкова години, отдадени на медицината, Нели чувства вина към най-близките си, защото винаги те са пренебрегнати за сметка на работата.

„Няма празник, няма делник – винаги сме на разположение в зависимост от графика. Много пъти на Нова година съм била на работа, а семейството просто свиква с отсъствието ми. Чувствам отделението като втори дом, всички тук сме много задружни и близки.”

В свободното си време обича да гледа медицински сериали. Фен е на „Откраднат живот“ и по думите й в лентата е отразено почти същото, което се случва в реалния свят на болниците. Разликата обаче е в това, че в нейното отделение няма интриги и заплетени ситуации.

Дори и когато е вкъщи, приятели, съседи и познати непрекъснато я търсят за съвет или манипулации. „Звънят ми по телефона поне до 21:00 часа. Винаги откликвам, защото не мога да съм безразлична към чуждата болка. Ако можех да върна времето назад, отново щях да избера да стана медицинска сестра“, допълва Нели.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *