Свръхпреработените храни увеличават риска от сърдечносъдови болести и смърт

Прекалената консумация на свръхпреработени храни увеличава риска от сърдечносъдови болести и смърт, сочат резултатите от две европейски изследвания, цитирани от Франс прес.
Изследванията са обхванали над 120 000 души. Макар да не е открита причинно-следствена връзка, резултатите подкрепят тези от предишни изследвания, които свързаха свръхпреработените храни с увеличен риск от затлъстяване, високо артериално налягане и рак.
Свръхпреработените храни обикновено са с високо съдържание на сол, наситени мазнини и захар, но са бедни на витамини и фибри.
В изследванията са участвали над 100 000 французи и близо 20 000 дипломирани студенти от испански университети. Френското изследване фокусирало вниманието върху консумацията на 3300 храни и напитки, класифицирани в съответствие с нивото на индустриалната им преработка. Оказало се, че консумацията на свръхпреработени храни е свързана с увеличен риск от сърдечносъдови болести – 1409 случая сред 105 159 участници, коронарна болест – 665 случая и инсулти – 829 случая.
Увеличаване с 10 пункта на процентното съотношение на свръхпреработените храни в храненето, например от 15 процента на 25 процента, е свързано с 12-процентно увеличаване на риска от сърдечносъдови болести, с 13 процента по-голям риск от коронарна болест и с 11 процента по-висок риск от инсулт.
„Изследването не позволява да се заключи, че съществува причинно-следствена връзка, но връзката между свръхпреработените храни и риска от сърдечносъдови болести е статистически значима, като се имат предвид други фактори – тютюнопушене, употреба на алкохол, ниво на физическа активност, социално-икономически статус, възраст, пол, телесно тегло“, заяви д-р Матилд Тувие от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания.
Изследването на Майра Бес-Растроло и колегите й от университета на Навара в Памплона е оценило възможната връзка между консумацията на свръхпреработени храни и риска от смърт вследствие на всякакви причини. То обхванало 19 899 дипломирани студенти, повечето от които жени. Резултатите показали, че по-голямата консумация на свръхпреработени храни – над 4 порции дневно, е свързана с 62-процентно увеличаване на риска от смърт вследствие на всякакви причини в сравнение с по-малката консумация – по-малко от 2 порции дневно. Всяка допълнителна ежедневна порция свръхпреработени храни увеличава риска от смърт с 18 процента.
Резултатите от изследванията са публикувани в „Бритиш медикъл джърнъл“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.