Забава и знание

10 начина да сме щастливи, като правим другите щастливи

Според изследователите случайните жестове към другите не само подобряват физическото ни благосъстояние, но и помагат да гледаме по-позитивно на живота. Обикновено истинското щастие се крие в дребните неща.

1. Излъчвайте положителна енергия.

Усмивката е естествена красота. Поздравете някого с усмивка и ще видите, че ще получите същото в отговор. Не само че ще направите добро впечатление, но ще създадете настроение и предпоставка за добри взаимоотношения. Усмивката ще ви отвори много врати, ще ви помогне да се сприятелите и да разширите социалния си кръг. Никой не обича вечно нацупените и негативни хора. Духовното е много по-ценно от материалното в живота. Може да забравите някого, но не и начина, по който ви е накарал да се почувствате. Затова накарайте другите да се почувстват обичани, ценени, специални – особено близките си.

2. Научете се да прощавате.

Прошката не е лесна работа. Едно е да си мислиш, че си простил, друго е наистина да простиш от сърце и да продължиш напред. Казват, че това е най-голямото изкуство. Искат се смелост, висока нравственост и широка душа. Важно е обаче не само да се научите да прощавате на другите, но и на себе си. Обичайте се повече, уважавайте се повече, не изпитвайте вина, когато трябва да се освободите от негативно влияние в живота си.

3. Опитайте се да приемате хората такива, каквито са.

Със сигурност имате приятели, които не отговарят на очакванията ви или ви разочароват по-често, отколкото ви се иска. За да не се измъчвате, можете да направите само две неща – или да ограничите контактите си с този човек (ако не ви е толкова важен), или да се опитате да го приемате и обичате такъв, какъвто е (ако ви е достатъчно важен). Ще се почувствате много по-добре!

4. Отворете на някого вратата или задръжте асансьора.

Живеем в толкова забързан свят, че задържането на една врата може да бъде рядко срещано явление. Замислете се само колко би ви коствало да го направите и после вземете предвид факта, че ако всеки от нас задържи вратата само веднъж на ден за някого друг, се създава една невидима верига от взаимопомощ, която намалява колективното усилие на хората, които и без това си имат достатъчно много задачи. Нещо съвсем дребно и на пръв поглед незначително, което обаче може да ни улесни живота.

5. Занесете кафе на колегите в офиса.

Простият жест, да занесеш на някого кафе сутринта, може да бъде най-хубавото нещо, което ще му се случи този ден. Подобен акт на внимание и грижа към другия ще подобри ефективността на работното място и ще изгради една приятелска атмосфера.

6. Отстъпете място.

Следващия път, когато пътувате с градския транспорт, отстъпете мястото си на някой по-възрастен. Това е чудесен начин да покажете уважение и загриженост. Огледайте се наоколо – може би точно до вас стои права бременна жена или малко дете, които трудно се държат на краката си.

7. Помогнете на някого с тежък багаж.

Когато видите жена, която се бори със стълбите, натоварена с тежки торби, предложете й помощ. Не бихте искали вашата съпруга, сестра или майка да са на нейно място и бихте се радвали, ако някой им предложи помощта си, нали?

8. Когато шофирате, пуснете някого пред себе си.

Натовареният трафик изнервя всички. Но помислете само колко по-лесно ще бъде, ако всеки пуска по една кола на завой например. Няколко секунди няма да променят нищо. Никой не бърза чак толкова много. Така че следващия път, когато някой чака, за да се престрои, просто го пуснете.

9. Не прекъсвайте хората, докато говорят.

Обръщайте внимание какво споделят с вас другите. Не е уважително да питате за нещо, което вече са ви казали. Добрият слушател обикновено е и добър приятел.

10. Не отказвайте милостиня.

Благотворителността не е необходимо да се изразява в хиляди левове. Понякога дори левчето може да промени нечия съдба. Не махайте с ръка и не отминавайте. Помагайте винаги, когато имате възможност. Никой не е обеднял или забогатял с едно левче.

Животът става все по-динамичен, хората са все по-заети и не обръщат внимание на малките неща. Въпреки това трябва да знаете, че най-обикновен жест на доброта и милосърдие може да ви изпълни с чувство на удовлетворение и хармония.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *