Забава и знание

Десет хиляди души пожелаха да станат донори на стволови клетки за болно от левкемия момче

Десет хиляди британци пожелаха да станат донори на стволови клетки за болно
от левкемия момче след призив на родителите и учителите му, съобщи в. „Дейли мейл“.
След като е намерен подходящ донор, трансплантацията вече е направена на 5-годишният Оскар Сакселби-Лий. Всички се надяват, че тя ще го спаси.
В родния град на Оскар – Устър, 4855 души са чакали с часове на опашка под дъжда, за да им бъде взета проба за изследване за съвместимост. Според благотворителната организация, направила тестовете, предишният рекорд е 2200 души. Подобни акции са организирани и в други градове. Така общият брой на доброволците е надхвърлил 10 000 души.
Диагнозата на Оскар – остра лимфобластна Т-клетъчна левкемия, е поставена по Коледа миналата година. През февруари състоянието му се влошава и лекарите предупреждават родителите, че имат само три месеца да намерят донор на стволови клетки. Те отправят призив за помощ, а директорката на детската му градина организира специална акция. През март е открит подходящ донор. Изследванията на Оскар през април показват, че в костния му мозък след химиотерапията няма ракови клетки и може да му бъде направена трансплантация на стволови клетки.
Трансплантацията на стволови клетки при лечение на остра лимфобластна левкемия заменя болните или разрушени от химиотерапия кръвните телца. С нея организмът може да издържи на по-високи дози химиотерапия и други специализирани лечения за рак. Наличието на донор на стволови клетки означава, че пациентът се възстановява по-бързо от тежкото лечение.
Стволовите клетки се извличат от кръвта и се инжектират. Те се предпочитат пред трансплантацията на костен мозък, която се прави под пълна упойка.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *