Новини

Художници от 16 училища на областта се включиха в лясковски конкурс

Голям интерес предизвика провелия се за втора година конкурс за рисунка в Лясковец, посветен на родния край. Конкурсът за ученическа рисунка е областен и в него за втора поредна година се включват малки и по-големи художници от различни училища и школи от 10-те общини на област Велико Търново. Организатори на проявата са Община Лясковец, подкрепена от Областна администрация. Надпреварата и този път премина под наслов „Фолклорните традиции в моя роден край” и за участие в нея се впуснаха 112 рисунки на ученици от 16 училища от областта. Представените за съревнованието творби, изобразяват типично нашенските обичаи и традиции, празници и обредност. Децата бяха акцентирали върху заглавия на творбите си като „Лазарки”, „Гергьовски люлки”, „Благовещение”, „Коледари”, „Цветница”, „Кукери”, „Великденски обичаи”, „Градинари”, „Гроздобер”, „Розобер”, „Празник на Горнооряховския суджук”, „Празник на яйцето” и много други. Разпределени в три възрастови групи – І-ІV клас, V-VІІІ и ІХ-ХІІ клас, учениците нарисуваха всичко онова, което познават от нашия фолклор и празниците на България. С най-много творби се включи втора възрастова група – 55 на брой, началния курс бе представен от 48 рисунки, а най-добрите според журито, бяха творенията на голямата възрастова група, макар и само 9 на брой. Получените за съревнованието красиви произведения бяха оценени от специалисти от Областна администрация и от лясковска общинска администрация. Целта на проявата бе да се стимулира развитието на ученическото творчество, наблюдателност и въображение, да се даде възможност за разгръщане творческата индивидуалност на учениците и най-вече, младото поколение да покаже познанията, които има по български фолклор, поминък, бит, история, културни традиции и утвърждаване на специфични обичаи в ценностната система на децата.

Всички творби, участвали в конкурса бяха събрани и експонирани в богата изложба в Музея на градинарството. На откриването на изложбата кметът д-р Гецова връчи най-престижната награда от съревнованието – Специалната награда на кмета на Общината. Специалната награда на Областния управител връчи от името на проф. д-р Любомира Попова, заместник-областният управител инж. Детелина Борисова. Отличените автори, които заслужиха тези Специални награди са шестокласничката Василена Гецова от лясковската гимназия „Максим Райкович” и Ивайла Петрова от ІХ клас на ПГСАГ „Ангел Попов”, гр. Велико Търново. Тази година Областна администрация реши, извън регламента на конкурса, да присъди още една награда, освен Специалната на Областния управител. Поощрителна награда от Областна управа получи десетокласничката от стражишкото СУ „Ангел Каралийчев” Николета Жекова – ученичка със специални образователни потребности, представила две творби за конкурса. Всички останали деца, класирани на първо, второ и трето място, както и тези с поощренията, бяха също наградени от д-р Ивелина Гецова. При най-малките ученици от група І-ІV клас победител е Светослава Янкова от ІІ клас, СИП по Изобразително изкуство при СУ „Цанко Церковски”, гр. Полски Тръмбеш. На втора позиция от същото училище е четвъртокласничката Теодора Теодосиева. С трето място при най-малките художници са Виктория Кръстева от ІІІ клас при СУ „Николай Катранов”, гр. Свищов и Тея Сарафова от І клас, ОУ „Димитър Благоев”, гр. В. Търново. В тази група журито отсъди да бъдат дадени и две поощрителни награди – на Андреа Пенова от ІV клас на лясковското СУ „Максим Райкович” и на Дария Христова – на 11 години от Студио „Арт-фентъзи”, гр. В. Търново. При втора възрастова група надпреварата беше най-оспорвана и класирането завърши с първо място за Мария Звездева от VІ клас на ОУ „Св. Климент Охридски”, гр. Павликени. Второ място си поделиха шестокласничките Невена Иванова от ОУ „Св. Климент Охридски”, Павликени и Нели Христова от СУ „Максим Райкович”, Лясковец. Третото място също е за двама – на тази позиция са петокласничките Любена Белчева от лясковското СУ „Максим Райкович” и Димана Ангелова от свищовското СУ „Цветан Радославов”. Поощрителна награда в тази категория получиха Ферхан Марков от VІІІ клас на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, В. Търново и Сияна Ефтимова от V клас на горнооряховското ОУ „Иван Вазов”. При най-големите наградите обраха художници от ПГСАГ „Ангел Попов”, гр. Велико Търново. На първо място е Савина Иванова от ХІ клас, втора е десетокласничката Мартина Караджова и на ІІІ място се нареди Йордан Георгиев от ХІ клас.

Класиралите се деца и техните преподаватели бяха поканени на специалната церемония по награждаването, за да получат своите награди и грамоти и бяха почерпени за старанието си с лакомства от кмета д-р Ивелина Гецова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *