23 четения

11 астероида летят към Земята

Около Земята непрекъснато кръжат малки и големи скалисти обекти. Постоянно те падат на нашата планета, но размерите им са незначителни и не предизвикват щети. Но американски и руски учени предупреждават, че 11 опасни астероида се очаква да се сближат със Земята до 2050 г. и ако някой от тях падне върху нашата планета, ще унищожи половината население и животни.

Става въпрос за комически обекти, по-големи от 1 км в диаметър. Падането на астероид на сушата ще доведе до понижаване на средната температура до нивото на ледниковия период. Това също ще допринесе за намаляване на количеството валежи и до слаби реколти, смятат американски учени от Националния център за изследване на атмосферата на Земята в Боулдър, щата Колорадо. В резултат на сблъсък на еднокилометров астероид с нашата планета ще се появи кратер с диаметър 15 километра. По време на удара в атмосферата ще бъде изхвърлено голямо количество прах. Ще възникнат пожари, които ще запълнят въздуха със сажди, ако падането не се случи в пустинна местност.

Веществата, попаднали в атмосферата, ще се намират дълго време в нея. Прахът ще слегне напълно чак след 6 години, а саждите – след 10 години. Частиците ще се нагряват под въздействието на Слънцето. Дебелината на озоновия слой ще намалее с 55 процента. Прахът и саждите ще намалят количеството достигаща до Земята слънчева светлина със 70 процента за 1-2 години. Средната температура на Земята ще спадне до 8 градуса по Целзий. Това ще доведе до увеличаване на площта на ледовете в океана. Наполовина ще намалеят дъждовете на Земята.

А с по-малко влага и слънце реколтите на Земята ще се снижат 2 пъти. Селското стопанство в Северна Америка, Европа и Северна Азия ще пострада най-силно, докато в Южна Америка, Индия и Африка климатичните изменения няма да окажат толкова силен негативен ефект. За да бъде унищожен животинският и растителен живот на планетата, е достатъчно тя да бъде ударена от метеорит с диаметър от около 19-20 километра, твърди изследователят на астероидите Ник Бейли. Според него хората, животните, рибите, мухите и дори микробите са късметлии, тъй като гравитационното поле на Юпитер ограничава потенциалните сблъсъци с нашата план.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!