186 четения

Нивото на Янтра стигна 5,85 метра, кметът Панов на крака от ранни зори, Бойко Борисов в постоянна телефонна връзка с него

Придошлите води заляха част от ул. „Крайбрежна“, „Св. 40 мъченици“, Килифарево, Самоводене, Ресен и Шемшево

 

ЯНТРА ДОСТИГНА НИВО ОТ 5,85 МЕТРА СЛЕД ИЗЛЕЛИЯ СЕ ДЪЖД ОТ НАД 110 Л НА КВ. М. ПИКЪТ НА ПРИЛИВА БЕ ИЗМЕРЕН ОКОЛО 9,30 ЧАСА НА 3 ЮНИ В РАЙОНА НА КВАРТАЛ „АСЕНОВ“. Според експерти критичното ниво за разлив е малко над 6 метра. Все пак придошлите води заляха части от улица „Крайбрежна“ в подножието на квартал „Св. гора“, както и двора на църквата музей „Св. 40 мъченици“. Днес обектът няма да приема посетители. Още в ранни зори на мястото пристигна кметът Даниел Панов. Около 8,00 ч. тази сутрин по телефона го потърси лично Бойко Борисов. Премиерът се уведоми за обстановката и даде наставления за действия, след което уверил, че държавата ще помогне в нужда на Община Велико Търново. Самият Панов пък прекара будна нощ и още около 3,00 часа е започнал обиколки в региона. Едва около 9.00 часа ситуацията се успокои, след като водите на реката започнаха да спадат. Към 10,00 часа нивото при квартал „Асенов“ бе по-ниско с около 3 – 5 см. Служители на Общината, полицията, пожарната и „Гражданска защита” са по критичните места, включително и ръководството – старши комисар Димитър Машов, комисар Красимир Кръстев, главен инспектор Валентин Къндев. С около 90 сантиметра сутринта бе спаднало нивото на р. Белица в Дебелец и Килифарево. Янтра също се понижава с около 10 см в село Пушево, където под вода се оказаха улици в най-ниските зони. Понижават се нивата и на притоците в района. Във Велико Търново нивото се задържа на около 1,10 метра от критичната стойност.

По предварителни данни щетите от минималните засега наводнения във Великотърновско са незначителни. Няма поражения и по църквата музей „Св. 40 мъченици“, чиято главна врата е и водоустойчива.

КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ РАЗПОРЕДИ ДЕНОНОЩЕН МОНИТОРИНГ НА РЕКИТЕ ЯНТРА И БЕЛИЦА, НА ПРИТОЦИТЕ ИМ, ДЕРЕТАТА И ВОДОСТОЦИТЕ. Мярката е във връзка с обилните валежи, които се очакват през тази седмица, държи се постоянна връзка с кметовете и кметските наместници на населените места в общината. Под наблюдение е и проводимостта на речните корита, особено в частта под мостовете.

На всеки 15 минути в контролния център в Община Велико Търново постъпва актуална информация за движението на водите, събирана от радарните сензори на телеметричната система. Тя предава в реално време данни от квартал „Чолаковци“, Килифарево и с. Пушево. Към момента се отчита спад на водните нива и от трите места.

Няма подадени сигнали за аварийни или бедствени ситуации и в населените места от община Велико Търново. Всички общински язовири са в задоволително експлоатационно състояние и имат достатъчно капацитет за поемане на водата от дъждовете.

ПОСЛЕДНОТО ГОЛЯМО НАВОДНЕНИЕ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ОТ 23 ЮНИ 2014 Г. Тогава водите на Янтра достигнаха близо 10 метра, а за възстановяване на щетите държавата даде над 2 млн. лв. Водата пък е достигала над 11 метра през лятото на 2005 г.

 

ЗАРАДИ АЛЕКСАНДРОВСКИЯ МОСТ ДО ПЪРВОМАЙЦИ ОБЯВИХА ЧАСТИЧНО БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

 

ЗАРАДИ ЗАТЛАЧЕНИЯ С ОТЛОМКИ И НАНОСИ АЛЕКСАНДРОВСКИ МОСТ КРАЙ ПЪРВОМАЙЦИ кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев обяви частично бедствено положение. Дънерите и тинята заплашват да увредят основите на моста, който е основна пътна артерия за района и отвежда трафика от Горна Оряховица и Лясковец в посока Русе. Спешно започна почистването му. Областният управител проф. д-р Любомира Попова, заедно с кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев и директора на Областно пътно управление – Велико Търново, Венцислав Ангелов, огледаха проблемния мост край село Първомайци. От сутринта съоръжението е затворено и специализирана техника започна почистване от събралите се наноси вследствие на обилния дъжд. Тази нощ част от дъгите му са били затлачени от клони и дънери, довлечени от реката. Почистването на моста ще продължи, докато не бъде отстранена натрупаната маса в коритото на реката. Междувременно областният управител проф. д-р Любомира Попова обменя информация по телефона с кметовете на населените места, за да се реагира бързо при проблем с повишаването на нивата на реките. Дежурните по област също докладват за нивата на реките в съседните на Велико Търново области. Междувременно стана ясно, че река Янтра понижава нивото си във Велико Търново – само за два часа вчера е отчетен спад с около 200 сантиметра. 3,78 метра е измерената стойност към 13,40 ч. – така Янтра вече е далеч от критичните стойности. Отдръпват се и водите на притоците на Янтра, пресичащи територията на общината. Веднага щом нивата спаднат достатъчно, със специализирана техника ще бъдат почистени речните райони под мостовете в общината, където има струпване на наноси. Кметът Даниел Панов е създал организация работата да започне още утре.

110 литра на квадратен метър е падналият тази нощ над Велико Търново дъжд. Екипи вече чистят дъждоприемните шахти от носените от водата листа, строителни отпадъци и др.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка авторът

Публикувахте от Desislava Kanevska в Неделя, 2 юни 2019 г.

 

 

 

 

 

Един коментар за “Нивото на Янтра стигна 5,85 метра, кметът Панов на крака от ранни зори, Бойко Борисов в постоянна телефонна връзка с него

  • 04.06.2019 в 22:30
    Permalink

    Това е състоянието на моста в бившото ДЗС или Честово.
    За него никой не пише и от години няма средства. Браво на хората, които отговарят за почистването на дерето за Долна Оряховица.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!