Забава и знание

5 причини да действаме импулсивно

Волята се отнася до усилията, които правим, за да контролираме нашето импулсивно поведение. Силата на волята може да се разглежда като ресурс, което означава, че има нещо в съзнателния ум, което е ограничено. Един-единствен източник захранва различни наши стремежи – като старанието да овладяваме гнева си, да устояваме на изкушенията и да не се разсейваме. Можем да разглеждаме волята като мускул, който се изтощава от прекалена употреба, но според учените, подобно на физическите мускули, и тя може да се тренира.

Когато ресурсите са изчерпани, хората са склонни да действат под импулс, и е по-вероятно да действат според моментните си желания, въпреки че в дългосрочен план може да съжаляват.

Вижте петте ключови фактора, които могат временно да отслабят волята и да доведат до импулсивни реакции:

1. Изчерпване на егото

Осъществяването на редица решения, които включват конфликт – опит да впечатлим другите, да отговорим любезно на грубо поведение или дори планиране на сватба – води до изчерпване на егото, а това води до загуба на мотивация. Така, в края на един дълъг ден, хората имат по-малко ресурси да преодолеят желанието да консумират нездравословна храна, отколкото в началото на деня. Това обяснява защо обикновено се проваляме в диетите именно в края на деня!

2. Заетост (когнитивно натоварване)

Колкото по-натоварени и напрегнати сте, толкова по-вероятно е да се държите импулсивно. В момент на стрес често забравяме имената на хора, които познаваме добре. Когато нашият ум е зает, изборът ни се ръководи от краткосрочната ни памет. Това прозрение предполага, че при купувачите, разсеяни от музиката или дисплеите, вероятността от импулсивни покупки е много по-голяма. И обратното, осъзнатият избор дава възможност да видиш цялостния контекст и намалява риска от импулсивни решения.

3. Стрес

Справянето със стреса включва използването на воля за контрол на поведението. Ежедневният стрес може да засегне префронталната кора, изпълнителната функция на мозъка, която отговаря за концентрацията, планирането, вземането на решения и преценката. В резултат на това губим способността си да бъдем рефлективни и започваме да действаме автоматично.

Съветът на специалистите е да се научим да управляваме нивата на стрес. В напрегнати моменти енергията ни се изчерпва за вземане на решения, базирани на краткосрочни резултати и за инстинктивни действия. Затова, осигурявайте си няколко минути спокойствие, когато се чувствате уморени, напрегнати или сте изправени пред различен тип изкушения. Серия от дълбоки вдишвания е добро начало за управлението на стреса и подобряване на волята.

4. Алкохол

Интоксикацията намалява съпротивлението ни срещу изкушението и отслабва инхибиращия контрол. Интоксикацията намалява самосъзнанието и стеснява обхвата на вниманието, ограничавайки възможността да се занимавате с множество знаци. Колкото повече пием, толкова по-малко осъзнаваме реалността, вследствие на което губим самоконтрола си.

5. Кръвна захар

Глюкозата е жизненоважна част от силата на волята: редица изследвания в областта са установили, че упражняването на воля намалява кръвната захар, което от своя страна намалява способността ни за по-нататъшен самоконтрол.

Мозъците са лакоми за енергия. Вашият мозък използва около 20 процента от енергията, която консумира тялото ви. По ирония на съдбата, ограничаването на калориите в диетата води до по-ниско ниво на глюкоза, което подкопава волята, необходима за противодействие на приема на храна.

Самата глюкоза не влиза в мозъка, но се превръща в невротрансмитери като серотонин. Липсата на невротрансмитери повишава импулсивността. Например хората с хипогликемия по-трудно се концентрират и контролират негативните си емоции. Изследванията показват, че учениците, които пропускат закуската, се справят по-зле с тестовете, в сравнение с тези, които са закусвали.

Ограниченият ресурсен модел на волята дава представа за стратегии, които могат да бъдат използвани за подобряване на нашия капацитет за самоконтрол. Трябва да третираме волята като ограничен и важен ресурс. Ние използваме една и съща сила на волята, за да се справим с натоварения трафик, изкушаващата храна, досадните колеги и разочарованите деца. По този начин, съпротивлението ни срещу изкусителния десерт по време на обяд може да ви остави с по-малко воля да се справите с досадните си колеги по-късно.

Предлагаме ви няколко общи насоки за подобряване на капацитета ви за самоконтрол:
– Съсредоточете се върху един проект. Съсредоточавайки усилията си върху една или максимум три цели в даден момент, увеличавате шансовете си за успех.

– Започнете да управлявате стреса, осигурявайте си повече почивка и спокойствие в напрегнатите моменти и не забравяйте важната роля на съня. Изследванията показват, че недостатъчното количество сън (по-малко от 6 часа на нощ) е хроничен стрес, който възпрепятства ефективното използване на енергията от мозъка и тялото. При недостатъчно количество сън префронталният кортекс губи контрола над областите в мозъка, които отговарят за реакцията ни на стрес и апетат.

И накрая, моделът на волята предполага, че капацитетът за самоконтрол може да бъде изграден чрез практика и обучение. Ангажирането с прости ежедневни упражнения за самоконтрол, като например избягване на нездравословни храни, води до подобряване на дългосрочното поддържане на поведението. Освен това, състоянието на изчерпано его може да бъде избегнато чрез почивка или релаксация.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *