Забава и знание

Как тялото ви подсказва, че не сте щастливи в 6 стъпки

Щастието не е просто състояние на ума и позитивно отношение към живота. То е свързано и с определени химически процеси в организма – а именно с хормоните, които ни помагат да се чувстваме щастливи и играят важна роля за нашето настроение и способност да чувстваме удоволствие: допамин, серотонин, ендорфин, окситоцин и други. Липсата им може да доведе до недоволство и дори до депресия. Обърнете внимание на тези предупредителни сигнали, които издават, че не сте щастливи:

1. Често си похапвате сладкиши и чипс

Ако тялото ви изисква захар и нишесте, може би имате ниски нива на серотонин. Подобни храни стимулират този хормон. Имайте предвид обаче, че чувството на радост е краткотрайно и измамно, след това нивата на хормона спадат рязко и радостта е заменена от чувство на малоценност и потиснатост.

2. Рязко повишаване на теглото

Липсата на допамин може да доведе до увеличаване на теглото. Освен влечението ви към тестени и сладки изделия, съществува и опасност от преяждане, увлечени в дъвченето. Създава се един порочен кръг, защото постоянно се опитвате да компенсирате липсата на този хормон, което може да доведе до пристрастяване към храната.

3. Ниско ниво на съпричастност

Проучванията установяват връзка между емпатията и окситоцина. Ако ви е трудно да изразите емоции, да проявите съпричастност, да влезете в положението на другия, то е твърде вероятно нивата на окситоцин в тялото ви да са силно занижени.

4. Главоболие

Главоболието може да възникне поради липса на прогестерон – друг хормон, който може да подобри настроението. Тази болка може да се прояви под формата на мигрена, за която рядко се намира облекчение. Хормонът е особено важен по време на бременност, така че симптомите на нисък прогестерон при бременни жени могат да се различават и трябва да бъдат контролирани – правете си редовно изследвания.

5. Безсъние

Безсънието е един от признаците за ниски нива на серотонин, който вече споменахме. Той е отговорен за проблемите със съня и предизвиква промени в настроението. Хората, които изпитват постоянен стрес, депресия и водят заседнал начин на живот, са склонни към това заболяване. Попадат в една въртележка от постоянна умора, недоспиване, изнервеност, като всичко това в комбинация води и до цялостно усещане за нещастие.

6. Треперене

Треперенето може да възникне поради липса на хормона допамин. Това са неволни движения в тялото, причинени от мускулни конвулсии. Най-често се случват на ръцете. Треперенето може да бъде и симптом на неврологично заболяване.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *