Забава и знание

Пушенето предизвиква загуба на слуха

В случай, че здравословните проблеми, предизвикани от пушенето, са малко, ето още един, който трябва да се прибави към тях. Според ново изследване, което е проучвало 50 195 участници в Япония за период от 8 години, пушенето води до загуба на слуха. Данните са показали, че при пушачите е с до 70% по-вероятно да развият загуба на слуха, в сравнение с непушачите и особено с онези, които никога не са пушили.

“Спирането на пушенето на практика елиминира допълнителния риск от загуба на слуха, дори сред отказали се пушачи с относително кратки периоди на непушене”, обясняват от екипа, провел изследването. “Именно защото рискът от загуба на слуха намалява пропорционално на изпушените цигари, дори и да не спирате пушенето, намалете броя цигари, които пушите всеки ден”. Данните за целите на изследването са били взети от годишните медицински прегледи, които се практикуват редовно в Япония.

Изследването се е фокусирало върху чуването на високи честоти, като например когато чувате говора на някой, който ви говори, и върху чуването на ниски честоти, като например шумът, издават от двигател на автомобил. Онези от участниците, които са пушили по 10 цигари на ден, са имали с 40% по-висока вероятност да развият загуба на слуха при високите честоти и с 10% по-висока вероятност да развият загуба на слуха при ниските честоти.

При онези, които са пушили между 11 до 20 цигари на ден, процентите са скочили на 60 и 20 съответно. А при онези, които са пушили над 20 цигари на ден, рискът е отишъл на 70% и 40%. Връзка между пушенето и загубата на слуха бе теоретизирана и преди, но засега нямаше данни, които да я докажат с научна сила. Изследването няма клинична тежест, защото някои от данните са били взети директно от пушачите, а те не са били наблюдавани от независими специалисти.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *