Министър Младен Маринов във В. Търново: „Общините искат 300 млн. за бедствия, бюджетът е само 70 млн. лв.”

„Общините у нас искат 300 млн. лв. за бедствия и аварии, а бюджетът е само 70 млн. лв. Ние не можем да се борим с природата, но превенцията е от изключително значение точно заради по-малкото средства”, каза в понеделник в късния следобед вътрешният министър Младен Маринов. Той дойде в църквата „Св. 40 мъченици”, където се запозна на място със създадената организация и предприетите действия от екипите на пожарна и полиция след поройния дъжд. Заедно с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов двамата посетиха и старата столица на път от Пловдив.

При огледа в областния град заедно с тях бяха директорът на Областната пожарна комисар Красимир Кръстев, директорът на Областната полиция старши комисар Димитър Машов, кметът Даниел Панов и областният управител проф. Любомира Попова. След инспекцията по поречието на река Янтра и наводнения двор на храма „Свети 40 мъченици“ министър Маринов обобщи, че е от изключително значение подготовката, ако някъде реката наближи критично ниво, да се разположат необходимите съоръжения, за да може водата да се удържи в коритото.

На фона на случващото се в световен мащаб страната ни може би е пожалена от големи бедствия, но това не трябва да ни успокоява и трябва да си свършим нашата работа, отбеляза вътрешният министър. Той благодари на доброволците, включили се в отводняването и спасителните действия в критични моменти.

Като председател на Комисията за бедствия и аварии вътрешният министър коментира още възможността за В. Търново да се намери финансиране за останалите 3 км от одобрените 8 км урбанизирана територия за почистване по изготвен общински проект. Министър Маринов уточни, че от фонда за бедствия почти винаги има възможност за ползване на резерви и точно по този начин може да помогне и за останалите 3 км от проекта във В. Търново.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. ОДМВР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *