10 четения

Световноизвестен фотограф показва кадри от Никополис ад Иструм в библиотеката на Франсоа Митеран

СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ ФОТОГРАФ ЙОЗЕФ КУДЕЛКА ЩЕ ПОКАЖЕ КРАСОТАТА НА НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ В СЛЕДВАЩАТА СИ ИЗЛОЖБА В ПАРИЖ. Миналата седмица артистът, известен като Фотографът на Пражката пролет, беше гост в античния град, за да направи кадри, с които да представи обекта пред света, разказа кметицата на Никюп Йорданка Атанасова, която вече подготвя следващото издание на фестивала „Нике – играта и победата“.

Йозеф Куделка е бил в Никополис ад Иструм само няколко дни след като е открил лично изложбата си в София „Изгнания“. Експозицията е пълна с черно-бели кадри от 60-те до 90-те години на миналия век, когато фотографът е пътувал из цяла Европа без документи и без да има постоянно местожителство. Черно-бели са и снимките, които е направил на античния град, Йозеф Куделка.

Той е роден през 1938 г. в Моравия и завършва авиоинженерство. През август 1968 г. снима съветската инвазия в Прага, останала в историята като Пражката пролет, като много дълго остава анонимен. Куделка напуска родината си през 1970 г. и не се връща. Още дълго не казва, че той е автор на снимките, които е направил случайно, за да защити семейството си, останало в Прага. Че той е фотографът, става ясно едва през 1984 г. Снимките са публикувани в Чехословакия 22 г. по-късно.

Сега Йозеф Куделка подготвя голяма експозиция в Парижката библиотека, основана от Франсоа Митеран. Тя ще бъде посветена на археологическите разкопки по Средиземноморския бряг. Там той ще покаже и снимки от Никополис ад Иструм, Созопол, Несебър, старинния Пловдив, Археологическия музей в столицата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!