Вадят дънери и отпадъци от Янтра с тежка техника и алпинисти

Островите с горички в речните корита, непочистените наноси и боклуците във водата са основната причина за наводненията

 

СЛЕД ОТЛИВА НА ВОДИТЕ НА РЕКА ЯНТРА ЗАПОЧНА ПОЧИСТВАНЕТО НА КОРИТОТО Й С ТЕЖКА ТЕХНИКА. Изпълнител е великотърновската фирма „Надежда“. С багери и кранове, както и с помощта на алпинисти, започна работата във вторник сутринта от района на Владишкия мост, където нивата на реката достигнаха 5,85 метра. Почистването обхвана по-късно и т.нар. Бейски мост в подножието на университета и квартал „Света гора“, мостовете на Дебелец, Шемшево и Леденик. Машините измъкваха от реките цели стволове, които водната стихия вследствие на падналите над 110 литра на квадратен метър дъждове е влачила отвсякъде.

Според експерти горичките в реките, изникнали върху наносите, са една от главните причини за наводненията. Отломките остават в тях и променят речните корита. Неоформените и обрасли брегове, особено в чертите на Велико Търново, се превръщат в проблем след всяко наводнение. Темата е подценявана, а за почистването средствата все не достигат. Множество боклуци, гуми, части от коли и битови отпадъци също бяха извадени при почистването на реката вчера. Отпадъците се откарват до градското сметище.

Запознати припомнят, че неотдавна по проект за 3 млн. лв. бе изчистено и оформено речното корито край хлебозавода и в квартал „Чолаковци“, но ефектът от това е минимален. В мандата на предишния кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев пък в района на църквата „Св. 40 мъченици“ бяха поставени габиони.

ДА СЕ ИЗГРЕБАТ НАНОСИТЕ И ИЗСЕКАТ ГОРИЧКИТЕ, ЗА ДА СЕ ОТТИЧА НОРМАЛНО РЕКА ЯНТРА, ОТ ГОДИНИ СЕ ГОВОРИ В МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ. Имаше даже идея дървесината да се предостави безплатно на желаещи, които имат ангажимент само да я изсекат и изнесат, след като Общината не разполага със средства.

ДЕСЕТ СА НАЙ-ОПАСНИТЕ РЕЧНИ УЧАСТЪЦИ, КОИТО СА УСТАНОВЕНИ ПРИ ПРОВЕРКА НА ЕКСПЕРТИ ОТ ОБЛАСТНАТА УПРАВА, РИОСВ И БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – ПЛЕВЕН, както и от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Според синоптици ежегодно през лятото и есента в региона се изсипват проливни дъждове, които предизвикват наводнения. Едно от най-проблемните места е мостът над река Бебровска в еленското село Беброво. В коритото на реката има прорасли дървета и при вдигане нивото на водата пречат на оттока. Бентът на р. Джулюнска, след който са се образували наносни островчета с прорасли дървета и заради това реката се разлива и подронва бреговете, също е под наблюдение. Особено критичен е мостът над р. Янтра в отсечката Горски Долен Тръмбеш – с. Върбица. В речното корито са се образували острови от наноси, обрасли с дървета, в резултат на което реката подкопава брега и застрашава устоите на моста. Мостът на пътя за с. Орловец, община Полски Тръмбеш, също е опасен, тъй като в речното легло има острови от наноси, обрасли с дървета, и реката ерозира брега, като там е необходимо залесяване. Мостът над р. Росица по пътя Сухиндол – Красно Градище също е застрашен от наноси, които намаляват проводимостта. Проблематичен е и Александровският мост в Първомайци, заради който бе обявено частично бедствено положение.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

Един коментар за “Вадят дънери и отпадъци от Янтра с тежка техника и алпинисти

  • 05.06.2019 в 12:55
    Permalink

    Ако се започне от някъде все пак ще се получи желаният ефект, не само да се говори КОГАТО стане късно. Кметовете да имат средства и да поддържат целогодишно почистен и поддържан района около реката. А не да дават милиони за щети.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *