С пеперудена стена отбелязаха 10-годишнината на търновския Дневен център за деца и младежи с увреждания „Дъга“

Красива пеперудена стена откриха в близост до сградата на Общината в старата столица по повод 10-годишния рожден ден на Дневния център за деца и младежи с увреждания „Дъга“. Артинсталацията е дело на всички, които са ползвали услугите му от създаването до днес. Атракцията остава за постоянно там, за да напомня на всички хора, че малчуганите със специални потребности могат да постигнат мечтите си, когато имат подкрепа от околните.

„Пеперудите са изработени от керамика в артателието на центъра с помощта на г-жа Гергана Панова. Избрахме именно пеперуди за акцент в празника ни, тъй като се водим от мисълта на известната педагожка Мария Монтесори, една от първите, обърнала внимание на децата с увреждания: “Децата са като пеперудите и не трябва да ги сравняваме едно с друго. Всяко от тях е специално и красиво”, заяви управителят на „Дъга“ Светлина Хаджийска.

Тя сподели, че общо 85 деца и младежи на възраст от 7 до 35 години са преминали през центъра за десетилетието, като всяко от тях е с различни по вид и степен увреждания.

„Екипът работи усилено, за да превърнем центъра в едно прекрасно място за децата и техните родители. Набавихме необходимото оборудване, привлякохме различни специалисти, натрупахме опит, благодарение на който предоставяме все по-качествени услуги. В колектива ни са включени логопед, рехабилитатор, медицинска сестра, социален работник. Има организиран транспорт, предлагаме и храна, съобразена с потребностите на потребителите ни“, уточни Хаджийска.

По думите й едно от най-големите постижения на децата в звеното е успешно реализираният концерт на пиано съвместно със световноизвестните музиканти Анна Горани и Гуидо Горна.

На празника бе и 9-годишният Кристиян Георгиев от Велико Търново, който от 3 години посещава „Дъга“. Момченцето е с детска церебрална парализа, а по думите на татко му Георги Георгиев занятията в звеното са провокирали голям напредък в развитието на сина му.

След откриването на пеперудената стена децата пуснаха в небето балони с пожелания и изпълниха театрална постановка в голямата зала на Общината. Представлението бе озаглавено „Гъсеницата се събуди, или как се раждат пеперуди“ и в него малчуганите, подкрепени от възпитателите от центъра, демонстрираха своите таланти и умения. За събитието потребителите репетирали цели 3 месеца.

В момента „Дъга“ се посещава от 34 деца и младежи, а насочването към центъра става от дирекция „Социално подпомагане“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.