Екстремните спортисти и бременните жени достигат до границата на човешката издръжливост

Учени от университета „Дюк“ установиха, че границата на човешката издръжливост е 2,5 пъти колкото степента на метаболизъм по време на почивка или около 4000 калории дневно, съобщиха Би Би Си и Си Ен Ен.
Над тази граница започват да се използват енергийните запаси.
Докато екстремните спортисти достигат и надхвърлят тази граница за сравнително кратки периоди, бременните жени я поддържат с по-малък интензитет, но продължително.
Учените са наблюдавали колоездачи, участвали в 3500-километровата обиколка Тур дьо Франс и 140-дневното прекосяване на САЩ, както и маратонци. Спортистите поддържали висока интензивност за кратки периоди, но в по-продължителните състезания не успявали да възстановят изразходваните през деня калории.
Докато колоездачите могат на надхвърлят 4,9 пъти базовия метаболизъм (който е по време на почивка) в Тур дьо Франс, а маратонците – 15,6 пъти, бременните жени достигат 2,2 пъти, но за много по-продължителен период.
Тази граница може да се дължи на особеностите на храносмилането – хората не са способни да обработят и усвоят достатъчно хранителни вещества и калории, за да поддържат по-високо ниво на енергийно потребление. До собствените ресурси от тлъстините и мускулите може да се прибягва за сравнително кратки периоди. Когато се достига границата на човешкото изтощение, тялото трябва да балансира енергийната си употреба.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *