15 четения

Ежедневно се регистрират над 1 милион нови случая на инфекции, предавани по полов път

Световната здравна организация (СЗО) оповести, че ежедневно в света се регистрират над 1 милион нови случая на инфекции, предавани по полов път, съобщиха световните информационни агенции. СЗО препоръча да се използват презервативи, за да се спре разпространението им.
Новият доклад на СЗО фокусира вниманието върху четирите най-разпространени инфекции сред хората на възраст между 15 и 49 години – хламидиоза, гонорея, сифилис и трихомониаза.
Статистически данни на СЗО за 2016 г. сочат, че ежегодно в света се регистрират над 376 милиона нови случая на четирите болести. При това броят им не е намалял в сравнение с 2012 г.
„Констатираме тревожна липса на напредък в борбата с предаваните по полов път болести в света“, заяви заместник-генералният директор на СЗО Питър Салама.
Данните показват, че през 2016 г. е имало 127 милиона нови случая на хламидиоза, 87 милиона – на гонорея, 6,3 милиона – на сифилис и 156 милиона – на трихомониаза.
Четирите болести се предават по време на незащитен секс, но е възможно някои от тях да бъдат предадени по време на бременност или раждане. Сифилисът може да бъде предаден при контакт със заразена кръв. Ако не бъдат диагностицирани и лекувани навреме, те могат да предизвикат сериозни усложнения за дълъг период, като неврологични и сърдечносъдови болести, безплодие, извънматочна бременност, спонтанни аборти и да увеличат също риска от заразяване с ХИВ.
Сифилисът е станал причина за около 200 000 мъртви раждания през 2016 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!