Министърът на образованието идва за фестивала „Отворено сърце“

МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ЩЕ БЪДЕ ГОСТ НА ДЕТСКИЯ РОМСКИ ФЕСТИВАЛ „ОТВОРЕНО СЪРЦЕ“, КОЙТО ЗАПОЧВА ДНЕС ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Министър Вълчев ще се включи в кръглата маса на тема „Проблеми и предизвикателства пред професионалното образование“, която започва в 16 ч. в зала 302 в Община Велико Търново. Директори и учители от професионални гимназии, както и други училища с професионални паралелки, ще участват във форума и ще представят своите предложения за промени, свързани с тяхната работа.

Над 1500 деца от близо 100 училища от цялата страна ще се съберат в петък и събота във Велико Търново за 16-ия детски ромски фестивал „Отворено сърце“. Фестът ще се проведе по традиция в парк „Марно поле“, където училищата представят песни, танци, празнични обичаи, приказки и традиции на ромите, българите, турците и други етноси в България. В парка ще бъдат разположени и щандовете на всички клубове по интереси, в които децата са работили през годината.

Качамак, направен по оригинална ромска рецепта, ще могат да опитат гостите на фестивала. На място млади готвачи ще покажат как бабите им са правили мекици и баници, пак по автентични рецепти.

Днес ще бъде открита и изложбата с фотографии на Радостина Петкова и Райчо Чапразов „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността. Успелите роми“. Снимките ще останат за седмица на таблата пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Изложбата разказва за силата на думите и реакциите на децата, когато им се поставят етикети. Част от снимките показват и истории на успели роми. „Това са хора, тръгнали от гетата, от малки села из цяла България и станали учители, лекари, имаме представен един режисьор, актьор, дори пиар в Народното събрание“, разказва Теодора Крумова от център „Амалипе“. Търновската асоциация и тази година е основен организатор на фестивала, в който за първи път ученици ще въвлекат всички участници в приключение, подобно на нашумялата игра Escape room. Учениците и учителите от училище „Христо Ботев“ в с. Дълго поле цяла година работят по проекта си Escape school, благодарение на който всички седмокласници са се справили отлично с националното външно оценяване. Гостите от Дълго поле ще покажат играта Escape Festival, посветена на историята на В. Търново.

Ще има театрална постановка „Неразказана приказка“, която разказва за проблемите, свързани с ранните бракове, насилието, ранното напускане на училище и липсата на родителска ангажираност. Във фестивала ще участва и ромският поет Васил Чапразов, който ще направи авторски рецитал на свои творби на 8 юни в Клуб 7 във Велико Търново.

За първи път фондация „Мини Арт” ще покаже какво е социален цирк и как той създава мостове и преодолява бариери между хора и групи.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.