Стълбове за улично осветление по средата на тротоар се оказаха законни

СТЪЛБОВЕ ЗА УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ СЕ ОКАЗАХА ТОЧНО ПО СРЕДАТА НА ЧАСТ ОТ ТРОТОАРА КРАЙ НОВИЯ ЧЕТИРИЛЕНТОВ ПЪТ ОТ ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО КЪМ КВАРТАЛИТЕ „ЗОНА В“ И „БУЗЛУДЖА“, който се очаква да бъде пуснат до следващия месец. Този факт предизвика голямо обществено недоволство, но впоследствие се оказа, че „грешката е вярна“. Специална комисия начело с главния инженер Динко Кечев измери на място разстоянието на лампите и проверката показа, че няма проблеми. „Според наредбата уличните стълбове трябва да са на 50 см от бордюра, а нашите са на 60 заради по-дебелите основи. Така остава 1,30 метра свободни от останалата част на тротоара. Най-широкото нещо е двойна инвалидна количка, която е 1,30 метра и минава. Повод за проверката на място станаха коментари в социалните мрежи за това, че стълбовете са в средата на тротоара. С колегите сме мерили всеки един стълб“, коментира инж. Кечев.

Трасето е на стойност 1,8 млн. лв. и изграждането му се чакаше над 30 години. Осигуряването на финансиране и направата на бързата връзка е едно от достиженията в мандата на кмета Даниел Панов и от Общината няма да правят компромиси по темата.

Направено обаче е друго препроектиране, свързано с пътя. В процеса на изпълнение се оказва, че голям проблем на отсечката се оказва отводняването. За да не се излива дъждовна вода върху проблемните също с отводняването кръгови кръстовища, са направени 7 допълнителни шахти, включително и по напречното сечение на асфалта. „За да избегна коментари на неподготвени, ще поясня, че първо се асфалтира и после се полагат шахтите, за да се съобразят наклоните. Често хора, които не разбират, коментират, че един вид се извършва двойна работа и се разбива нов асфалт. Това обаче не е така“, поясни още инж. Кечев.

Новата отсечка започва като продължение на ул. „Стоян Коледаров”, минава покрай газстанцията между двата квартала и стига до ул. „Иларион Драгостинов”, по-точно до кръговото кръстовище край Старческия дом. От газстанцията към кръговото кръстовище на „Качица” тя излиза покрай „Практикер”, като се включва в досега съществуващия път, водещ към Зоната. Пътят, който е чакан и отлаган с години, е дълъг е 573 метра, като ширината на уличното платно е 14 метра – две улични платна по 7 метра. Предвиждат се тротоари от двете страни по два метра, както и улично осветление. В момента се полагат тръбите за него. По новия път колите ще се движат със скорост до 40 км/час. Такова е предвиденото ограничение. Изпълнител на обекта е „Пътни строежи” – Велико Търново, а стойността му е близо 1,850 млн. лева, осигурени от държавата. Предвиждат се три слоя асфалт, като неплътната смес е 4335 тона и още 9700 кв. метра износващ слой.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

One thought on “Стълбове за улично осветление по средата на тротоар се оказаха законни

  • 08.06.2019 в 3:26
    Permalink

    Ах, пародио родино. Панов има 3 по математика, как да мери. Като че ли не е виждал тротоари с осветление в ЕС. Какъв е тоя БДС не мога да разбера, всеки си прави каквото си иска, смешно да става!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.