12 четения

Усмивката на Мона Лиза не е искрена

Учени от университета на Синсинати твърдят, че усмивката на Мона Лиза не е искрена заради асиметрията й, съобщи в. „Мирър“.
„Резултатите ни показват, че само лявата страна изразява щастие – каза д-р Лука Марсили. – Съгласно някои влиятелни теории за емоционалната невропсихология, интерпретирахме асиметричната усмивка на Мона Лиза като неискрена. Така се усмихват хората и когато лъжат“.
Учените са поискали от 42-ма души да кажат кои от основните шест емоции изразяват две манипулирани усмивки на Мона Лиза – едната с огледално изображение на лявата страна, а другата – на дясната. 92,8 процента от участниците са преценили лявата половина като изразяваща щастие, но никой не е казал това за дясната. Според 83 процента дясната страна е с неутрално изражение, 12 процента са казали, че тя показва отвращение, а 5 – тъга.
Горните мускули на лицето също потвърждават това. Искрената усмивка, наричана „усмивката на Дюшен“, задвижва и мускулите – бузите се повдигат, а очите се свиват.
„Тъй като не е вероятно човек, който позира неподвижно с часове да се усмихва постоянно щастливо, най-простото обяснение е, че усмивката на Мона Лиза е проява на „неистинска радост“ – обясняват изследователите.
„Интересна алтернативна възможност обаче е, че Леонардо вече е знаел истинското значение на асиметричната усмивка – повече от три века преди Дюшен да развие теорията си, и съзнателно е показал каква е усмивката, изразяваща непреживяно чувство“.
Според учените Леонардо да Винчи може да е скрил закодирани послания в картината, защото колкото и усмивката на Мона Лиза да привлича погледите, не можем да разгадаем посланието й.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!