Над 1500 деца от всички етноси в страната се забавляваха на фестивала „Отворено сърце“

ПОВЕЧЕ ОТ 10 ЧАСА НАД 1500 ДЕЦА ОТ БЛИЗО 100 УЧИЛИЩА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ПЯХА, ТАНЦУВАХА, ПОКАЗВАХА ОБИЧАИ, РАЗКАЗВАХА ПРИКАЗКИ И СЕ СЪСТЕЗАВАХА ПОМЕЖДУ СИ по време на XVI ромски фестивал „Отворено сърце“ във Велико Търново. Фестът, организиран от неправителствената организация „Амалипе“, продължи два дни, в които в парк „Марно поле“ бяха представени традициите на всички етноси в страната. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, дипломати от посолствата на Южна Африка, Германия и Великобритания, представители на Министерството на труда и социалната политика, на Регионалното управление на образованието и на много ромски и образователни организации уважиха фестивала на Теодора Крумова и Деян Колев.

Детският празник започна с танца на учениците от кардамското Основно училище „Христо Ботев“, които показаха как в няколко минути могат да бъдат съчетани ритми от културата на ромския, българския, турския и руския етнос.

За два дни в търновския парк бяха подредени ателиета, които представяха продукти, изработени от децата в клубовете по интереси. „Творчеството задържа децата в училище, така им е интересно, забавно, освен това, когато творят, децата се чувстват значими, а под формата на игра учат по-лесно“, коментира Теодора Крумова, докато обикаля щандовете, за да разгледа работата на децата. Всички тези ученици са участници в програмата на „Амалипе“ – „Заедно намираме решение“. 14 училища в областта са включени в този проект, който вече приключва след две години работа. Благодарение на него в 13 от всичките 14 училища няма нито един отпаднал ученик и само един седмокласник не е продължил образованието си в 8 клас, отчита резултатите Теодора.

Кулминацията обаче бяха двете образователни игри, включени за първи път в програмата. Едната, подготвена от учениците и учителите на ОУ „Христо Ботев“ в село Дълго поле, и втората – представена от фондация „Мини арт“, които разказаха на всички участници и гости какво представлява социалният цирк. Момчетата и момичетата от Дълго поле успяха да увлекат в играта си Escape School почти всички останали участници във фестивала. Състезателите снимаха клипове, съставяха текст по ключови думи, отговаряха на въпросите, доказваха, че отлично познават родната граматика. „С тази нашумяла напоследък в България игра подготвихме учениците си за националното външно оценяване и те се справиха чудесно. Особено на теста по български език“, каза Силвия Богданова от училището в Дълго поле.

За първи път тази година участниците и гостите на фестивала участваха и в експеримента, наречен социален цирк. „Основната идея на този подход е чрез обучение в елементи на цирковото изкуство децата да придобият базисни умения, които да увеличат шансовете за по-добра интеграция в обществото. Всъщност целта е да разберат, че различията не са пречка за общуването“, коментираха основателят на фондацията Гео Калев и Галина Риом-Ройбек, която е автор на програмата на проекта.

ДРУГАТА АТРАКЦИЯ ПРЕДЛОЖИХА ГОСТИТЕ ОТ ЕТРОПОЛЕ, КОИТО НА МЯСТО ПРИГОТВИХА МЕКИЦИ, БАНИЦА И КАЧАМАК ПО ОРИГИНАЛНА РОМСКА РЕЦЕПТА. В най-вкусното ателие всички имаха възможност да пият и турско кафе, а след това гадателки да им предскажат бъдещето по линиите в чашата.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Над 1500 деца от всички етноси в страната се забавляваха на фестивала „Отворено сърце“

  • 10.06.2019 в 12:47
    Permalink

    „От всички етноси“ значи, че са докарали циганета, турчета и 2-3 българчета от домове за деца в риск за цвят… Последните, обаче не се виждат на снимката, значе, мое българчета да е нямало. Но европейското знаме, нашата гордост, е там !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *