33 четения

Осъдиха ученик за участие в телефонна измама като муле

Три години условно получи ученик за участие в телефонна измама, след като призна вината си и направи спогодба с прокуратурата. Й. В. е признал, че от 5 септември 2018 г. до 20 септември 2018 г. в Арбанаси и във Велико Търново е участвал с други двама в схема на ало мафията.

Момчето е извършило три деяния като непълнолетно, но разбира свойството и значението на стореното и може да ръководи постъпките си. С М. В. и П. П. от Левски са били извършители на измамата, а ученикът бил използван като муле – явява се на мястото и взема пари и вещи. Така след предварителен сговор помагачът и другите двама причинили имотна вреда на М. Ц., М. Г. и Р. Д. за 53 265,62 лева.

Ученикът вземал пари и вещи на три пъти по заръка на измамниците. Първия път – 10 000 лв. в Арбанаси, после във В. Търново взел предоставените от М. Г. парични средства и вещи на обща стойност 37 282,02 лева – 33 500 лева, 150 щатски долара, 350 евро и златни накити. Накрая, преди групата да бъде разкрита, взел от Р. Д. от старата столица 5983,60 лева – 400 лева, 600 евро, златни монети и значка „Завоювал паспорт на победата“.

Завлечените жертви са били разигравани по схемата с мнимите полицаи, които дебнат телефонни измамници, а вещи и пари трябва да се съхранят на сигурно място, за да не бъдат взети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!