Започват разкопките на посрещалата римски императори резиденция в Нове

 

АРХЕОЛОГЪТ ОТ РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДОЦ. ПАВЛИНА ВЛАДКОВА ЗАПОЧВА РАЗКОПКИ В РЕЗИДЕНЦИЯТА В НОВЕ. Тя ще работи там като ръководител на българския екип около месец и половина.

„Комплексът е най-добре проучената цивилна сграда, разположена непосредствено до западната крепостна стена на лагера. Животът на това място започва още в началото на II век и продължава чак до последните години на VI век“, разказва доц. Владкова и припомня, че през IIIIV век сградата е имала много представителен вид. Около вътрешен двор с басейн и колонада са разположени помещения с подово и стенно отопление и с цветни мазилки върху стените. Фреските са много колоритни, с растителни и геометрични орнаменти. Върху една от стените на помещение в западната част са изобразени ари – декорация, която се открива за пръв път по българските земи. Цветните мазилки са били представени на XXIV Лимес конгрес в Сърбия миналата година и са предизвикали огромен интерес сред учените, занимаващи се с римска архитектура и изкуство. Фрагменти от тях са експонирани и в посетителския център Нове.

ДВЕ БРОНЗОВИ ГЛАВИ ОТ СТАТУИ ОСТАВАТ НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИТЕ НАХОДКИ ОТ ТОЗИ ОБЕКТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ. Главите са горели, но са реставрирани и са в сравнително добро състояние, казва археологът и допълва, че откритите в съвременните български земи бронзови статуи са единични, а тези от Нове заемат важно място, защото са намерени в сигурен археологически контекст. Заедно с тях са открити и фрагменти от останалите части от статуите, както и два надписа, даващи информация за лицата, заслужили честта да бъдат увековечени чрез статуи.

„В резиденцията са отсядали видните административни лица, посещавали лагера в Нове по различни поводи. Като се започне от провинциалния управител и се достигне до императора и членовете на неговото семейство. Вероятно за кратко време тук е бил император Хадриан, по-късно Септимий Север, със сигурност Каракала, съпругата на Септимий Север – Юлия Домна, сенатори и аристократи. Тази е и причината резиденцията да бъде толкова просторна, снабдена с всички удобства за живот и почивка“, описва живота в Нове доц. Владкова. И припомня, че археолозите са открили кухнята, където са намерени разнообразни предмети, свързани с бита, най-многобройни от които са глинените съдове – купи, чаши, паници, гърнета, стомни, кани и др. Върху една от амфорите е запазен надпис с червена боя, който съобщава, че в съда е съхраняван рибен сос от Северна Испания, доставен специално за легиона.

Тухлите с печати са едни от най-многобройните находки, откривани по всички обекти по Долния Дунав. Производството на строителна керамика, която се използва при изграждането на обществени и жилищни сгради в легионните лагери, е основна занаятчийска дейност, в която са включвани и войниците, освободени от преките си задължения. Фрагментът от тухла с печат, открит при разкопките на Калето в гр. Свищов, е сред най-популярните типове. Намерените в лагера Нове такива цели и фрагментирани печати надхвърлят цифрата 500, обобщава още доц. Владкова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.