58 четения

Стражица обяви бедствено положение заради скъсани язовирни стени край две села

В Нова Върбовка и Камен са наводнени близо 600 дка ниви, 7 къщи и едно училище, жертви няма

 

СТРАЖИЦА ОБЯВИ БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ, СЛЕД КАТО В НОЩТА СРЕЩУ ВТОРНИК СЕ СКЪСАХА ЯЗОВИРНИ СТЕНИ НА ВОДОЕМИ КРАЙ НОВА ВЪРБОВКА И КАМЕН. Причината са поройните дъждове в района в понеделник вечерта, когато са паднали над 120 литра на квадратен метър дъжд.

Около 1 часа през нощта е бил уведомен и ген. Кирил Войнов, зам.-шеф на Агенцията за метрологичен и технически надзор. Вчера сутринта генералът бе на място в общината заедно с началници от пожарната във В. Търново и областния управител. Критичната ситуация с разлива на водата е била овладяна до обяд с помощта на тежка техника и жива сила. За щастие, пострадали и бедстващи хора от двете села няма.

„Източваме язовир „Чешма дере“ край Нова Върбовка, за да падне водата до метър под короната и да не създава проблеми. През цялата нощ и през деня наши екипи са отводнявали общо седем къщи, но бедстващи хора, пострадали и жертви няма. Ген. Войнов бе на място и направи съответните предписания, останалите служби тепърва ще изчисляват щетите на посевите”, коментира вчера шефът на областната пожарна комисар Красимир Кръстев. Той поясни, че обявеното бедствено положение е частично и само за двете села.

ПОРОЯТ Е ВИЛНЯЛ В НОВА ВЪРБОВКА ОТ 19 ДО 22 ЧАСА, ОБОБЩИ КМЕТЪТ НА СЕЛОТО ТОДОР ИЛИЕВ. Една от най-пострадалите къщи е била на ирландката Марчела, която живее от години в селото с човек от местните. Проблемният язовир се намира извън селото и след като стената се скъсала, водата потекла по улиците и към къщите в единия край. Местните жители наричат язовира „Зеленчуков дол“, той бил 70 дка и зарибен от арендатора. Вчера, след като всичко приключило, хората дори отишли да ловят риба. Според Тодор Илиев най-лошото е изроненият асфалт по улиците и унищожената продукция на хората в дворовете по пътя на пороя.

По същото време в понеделник е станал и инцидентът в Камен. Там язовир „Чешма дере“ с 40 000 куб. м зареден обем е прелял и водата е наводнила училището и къщи в селото. Вчера децата не са ходили на училище, а екипи на пожарната са отводнявали сградата часове наред. Пожарникарите са помагали и на останалите хора от двете села при отводняване на избени помещения. Според кмета на Камен Димчо Димов най-засегната е една къща и училището. Язовирът е бил изпомпен, а спиране на тока не е имало.

Нели СУКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *