51 четения

Първи случай за 2019 година на заболял от лаймска болест в областта

Търновец бе заразен с лаймска болест миналата седмица. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция в старата столица относно заболеваемостта в региона за периода 3 – 9 юни. Инфектирането е станало чрез ухапване от кърлеж.

Първият симптом на заболяването е зачервяване на засегнатото място. С минаването на часовете то нараства, разширява се откъм периферията и избелява в центъра. Ако болестта не бъде диагностицирана веднага, инфектираният започва да проявява характерните признаци за грип – повишена температура, мускулни болки, влошаване на общото състояние, втрисане и т.н.

Във втория стадий на заразата настъпват усложнения от сърдечносъдово, неврологично, ставно и кожно естество.

Последният стадий е най-опасен, тъй като тогава инфекцията засяга ставите, поразява централната нервна система и трайно уврежда сърцето.

Диагностицирането на лаймска болест става само чрез медицински лабораторни изследвания. Иновативен кръвен тест доказва наличието на специфичните за болестта антитела.

Точно преди месец бе регистриран и първият за годината случай на марсилска треска след ухапване от кърлеж. Заразен отново бе жител на старата столица.

Лекарите съветват хората да използват репеленти за защита от паразитите. Всеки продукт обаче има своите специфики, затова задължително трябва да се прочете листовката. След употреба участъците от кожата, които са били третирани с препарата, задължително трябва да бъдат измити със сапун и вода.

Медиците допълват, че ваденето на кърлеж не бива да става в домашни условия, тъй като съществува опасност той да се разкъса и част от него да остане под кожата на ухапания човек. Оттам може по кръвен път да навлезе по-дълбоко и лечението става по-трудно.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!