78 четения

След наводненията чайки пристигнаха в старата столица

Храната и високите сгради ги привличат, нямат врагове и се размножават спокойно

 

КРЕСЛИВИ ЧАЙКИ СА ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ АТРАКЦИИ, КОИТО С ИЗНЕНАДА ОТКРИВАТ ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Присъствието на птиците в градска среда е необичайно, а фактът, че се появяват в болярския град, веднага роди доста анекдоти, свързани с последните обилни дъждове и наводнения. Звукът от птиците може да се чуе най-вече рано сутрин, а изненадата за мнозина е пълна, защото на подобен шум са свикнали само край морето. Наша проверка показа, че става дума за екземпляри от вида „Сребристата чайка” (Larus argentatus), популярен и като гларус. Доста от тези птици има вече в района на квартал „Картала“, в крайните райони на кварталите „Бузлуджа“ и „Чолаковци“.

„Има си ги, факт са, аз съм виждала даже в София“, коментира главният еколог на Община В. Търново Зорница Кънчева. Принципно гларусите са крайморски обитатели, но се срещат и в поречието на Дунав. Според запознати в градска среда се чувстват изключително добре, особено върху високи блокове, а и нямат естествени врагове и спокойно се размножават. „Нахалството им” и фактът, че са големи лакомници, води до това, че измъкват всичко, което става за ядене, от тераси и даже магазини.

СПОРЕД ОРНИТОЛОЗИ ПТИЦИТЕ СА МНОГО АДАПТИВНИ. ИЗПОЛЗВАТ ТРУДНОДОСТЪПНИ МЕСТА, КОИТО НЕ СЕ ПОСЕЩАВАТ ОТ ХОРА, и в този случай покривите на високите сгради във Велико Търново са удобни. Често из старата столица се виждат както възрастни, така и млади птици, което е доказателство, че се размножават тук. На покривите се чувстват по-добре, дървета не им трябват. И това ги прави идеални граждани. Пък и нямат никакви претенции към храната – дали ще хапнат риба или пица на парче, ракообразни или гризачи.Те се хранят практически с всичко, което намерят.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!