16 четения

Ученици изобретиха камион със стенд и платноходка, задвижвана с вентилатор

Млади изобретатели от Американския колеж във Велико Търново са удостоени с награди за иновативни разработки. Учениците работили върху проектите си в продължение на три месеца, като преминали през всички етапи на творческия труд – от неуспеха до работещия модел и признанието. Виктор Баджоров и Симеон Цветков представили действащ макет на камион със стенд за изпитване на страничната му устойчивост. С негова помощ се показва влиянието на височината на центъра на тежестта върху устойчивостта на автомобила и допълнително може да се използва за лабораторно измерване на моментна и средна скорост на движението. Постановката на Мартин Несторов е платноходка, задвижвана от вентилатор, която служи за демонстриране на третия закон на Нютон за уравновесяването на силите. Опитната постановка на Бетина Маринова е махало на Галилей, с което се показва изпълнението на закона за запазване на енергията.
„За първи път ученици от Велико Търново печелят награди в международния ученически конкурс “Демонстрационни и лабораторни пособия за кабинетите по физика и компютризиран експеримент за естествени науки и техника”. Конкурсът се проведе за деветнадесета поредна година във Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Деветокласниците Виктор Баджоров, Симеон Цветков и Мартин Несторов от Частна професионална гимназия “АК-Аркус” спечелиха второ и трето места в категорията за демонстрационни пособия и уреди в гимназиален етап. Добре се представи и Бетина Маринова, която получи сертификат за участието си“, информираха от престижното школо в старата столица.
Средношколците реализираха своите проекти под ръководството на своя учител по физика Грета Георгиева и успяха да се преборят със своите връстници в оспорваната надпревара за призовите места. За наградите претендираха представители на училища с традиции в областта на природните науки, като Националната природо-математическа гимназия, Софийската математическа гимназия, престижния Италиански лицей в Горна баня, а също и гости от Босна, Херцеговина и Македония.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *