Новини

Близо 200 000 лв. даде държавата за археологически разкопки в региона

199 000 ЛВ. ДАДЕ ДЪРЖАВАТА ЗА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ, ТЕРЕННИ ОБХОЖДАНИЯ И ГЕОФИЗИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ НА ОСЕМ ОБЕКТА В РЕГИОНА. Разкопки това лято ще има на територията на три исторически музея – тези във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. Регионалният исторически музей в старата столица ще разполага с 93 000 лв., музеят в Горна Оряховица – с 25 000 лв. За Свищов парите са 24 000 лв., каза доц. Павлина Владкова, археолог в търновския музей.

По 24 000 лв. получават екипите на Иван Църов и проф. Хитко Вачев, които ще работят съответно в Никополис ад Иструм и в манастирския комплекс в местността Френкхисар. Толкова е сумата, отпусната и за проучвания в Нове.

20 000 лв. има Александър Чохаджиев, за да продължи проучването си на праисторическото селище край Петко Каравелово. 20 000 лв. отпусна държавата и на екипа на Илиян Петракиев и Мая Иванова. Двамата археолози, които работят съответно в музеите във Велико Търново и Горна Оряховица, проучват крепостта Ряховец. Те са и първите, които тази година стартираха проучванията си. Разкопките в крепостта започнаха тази седмица с финансиране от Община Горна Оряховица.

Другото праисторическо селище, което се намира край Джулюница, получи 15 000 лв. Там от години копае Недко Еленски, археолог в РИМ – Велико Търново.

За първи път след няколкогодишно прекъсване финансиране има отпуснато и за трите екипа, които работят на Трапезица. По 19 000 лв. получават проф. Константин Тотев, доц. Мирко Робов и доц. Деян Рабовянов. Миналото лято професорът попадна на неизвестна до момента църква точно до западната крепостна стена. Той извади от обекта си уникални фрески, изпълнени в стила на Търновската книжовна школа. Доц. Мирко Робов ще продължи да проучва югоизточната част на Трапезица, а доц. Рабовянов ще работи в южния сектор на крепостта.

10 000 лв. са предвидени за геофизични проучвания в Керамичния център край Павликени, където работи Калин Чакъров. И още 5000 лв. дава държавата за теренни обхождания на територията на община Горна Оряховица.

Във всички план-сметки са заложени средства и за реставрация и консервация, което гарантира, че разкритите структури ще бъдат добре запазени и защитени, коментира доц. Владкова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *