Истината за безкофеиновото кафе

Безкофеиновото кафе и безалкохолната бира са две чудеса на модерния свят, които все ни карат да повдигаме вежди от недоверие и недоумение. Ако изборът на бира с 0% алкохол е разбираем, ако сме щофьор например, то поръчването на кафе без кофеин продължава да бъде неразбираемо за мнозина, пише lifestyle.bg.

Най-често предпочитанията към тази напитка са на базата на лекарска препоръка за ограничаване на консумацията на кофеин по една или друга причина. Но преди да направим този избор е добре да знаем истината за безкофеиновото кафе.

Вярването, че в него няма никакъв кофеин, е неправилно. То е на 97% без кофеин. Това е резултатът от специален процес, през който преминава – декофеинизация.

С него от кафените зърна се извлича кофеинът, който е естествена част от тях. Но това не може да се случи на 100%. Ето още няколко интересни факта за безкофеиновото кафе, които може би не знаем.

При различните сортове кафе, които се използват за направата на безкофеиново, остава различно количество кофеин. В зърната Робуста остава повече кофеин от тези Арабика.

В основата на процеса декофеинизиране е водата, защото кофеинът се разтваря. Към нея се добавят различни вещества, като въглероден диоксид.

Процесът започва още докато кафените зърна са зелени и непечени. Модерните технологии позволяват извличането на кофеина и междувременното запазване на така обичайния вкус и аромат, които се дължат на останалите около 1000 вещества в зърната.

Докато в чаша обикновено кафе има между 70 и 140 милиграма кофеин, в чаша безкофеиново той е до седем милиграма, пише Reader’s Digest.

Безкофеиновото кафе може да няма толкова силен събуждащ ефект, но пък е много полезно. То съдържа голямо количество антиоксиданти, които не се губят при процеса, през който минава.

Напитката без кофеин също редуцира риска от развитие на диабет тип 2. при него шансът да получим киселини е значително по-малък, отколкото при консумация на обикновено кафе.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *