На 21 юни тръгва делото за отнемане на незаконно имане за 3,6 млн. лева на затворника Георги Вълев | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

На 21 юни тръгва делото за отнемане на незаконно имане за 3,6 млн. лева на затворника Георги Вълев

Публикувана на: 13.06.2019г. 4023 прегледа

Ново дело за отнемане на придобито от престъпна дейност имущество на стойност 3,6 млн. лева от осъдения до живот Георги Вълев от „Килърите“ ще се гледа в Окръжния съд във Велико Търново. Процесът, който ще е при закрити врати, е насрочен за 21 юни. По делото вече били изготвени няколкото експертизи, които се чакаха месеци. Първоначално оповестяването на казуса миналата година стана в „Държавен вестник“. Оказа се обаче, че делото междувременно е прекратено, защото Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), станала известна като „Антикорупция“, не била приключила въпросната си проверка в рамките на законовия 10-месечен срок. Правителствената комисия внесе жалба в Апелативния съд във Велико Търново против прекратяването на делото срещу бившия бизнесмен Георги Вълев. Апелативната инстанция пък разпореди казусът да се гледа от Окръжния съд.
Искът на комисията за отнемане на придобито от престъпна дейност имущество срещу Вълев е бил внесен още на 11 ноември 2010 г., когато той вече бе арестуван и разследван за мокри поръчки като член на групата „Килърите“. Тогава държавата сложи ръка върху негово имане за над 10 млн. лв. като обезпечение на бъдещ иск и когато той бъде осъден. Според „Държавен вестник“ обаче последният иск на комисията е внесен през февруари 2018 г.
Този процес ще бъде пореден опит на държавата да прибере незаконни имоти на фамилия Вълеви. През 2016 година същата тази КОНПИ върна на Вълев имане за няколко милиона. Любопитното е, че това стана, преди ВКС да е произнесъл най-тежката си присъда за него – доживотен затвор без право на замяна. На 26 май 2016 година Окръжният съд уважи искане на комисията да се върнат на Вълев куп сгради, апартаменти, ателиета, гаражи, коли, фирмени дялове, парцели и т. н. Перла в короната на имотите, с които затворникът разполага благодарение на „щедростта“ на КОНПИ, е ваканционното селище „Сънрайз вилидж блок А” в община Царево, чиято стойност е 6 млн. лв. Имотът е изключително апетитен, защото граничи директно с Черно море. Видно от определението на съда сградата е купена от фирмата на Вълев „САУТ КОУСТ ИНВЕСТМЪНТ” ООД на 9 септември 2005 г. Странно е как Комисията е приела законния произход на парите, с които е придобито въпросното имение, след като според прокуратурата и съда Георги Вълев е развивал лихварска дейност от 2000 до 2009 г.
Нели СУКОВА

Сн. архив „Борба“

loading...

Коментари за "На 21 юни тръгва делото за отнемане на незаконно имане за 3,6 млн. лева на затворника Георги Вълев"

  • 12.06.2019 в 16:40

    Той Жоро нали ликвидира от затвора П.Христов, имането не го интересува толкоз, а и туй което му е останало пак ще му стигне да се доразправи с душманите си. Пека е той, пекан…

    Отговор
  • 13.06.2019 в 23:24

    ей голяма цензура сте на коментарите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!