Професор по физика стана най-активният читател на Държавна агенция "Архиви" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Професор по физика стана най-активният читател на Държавна агенция „Архиви“

Публикувана на: 13.06.2019г. 406 прегледа

ПРОФ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, КОЙТО Е ПРЕПОДАВАТЕЛ ВЪВ ФАКУЛТЕТА ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, получи грамота от Държавна агенция „Архиви“ като най-активния читател сред всички, които ползват богатството на архива. Професорът получи отличието си на тържество по повод Международния ден на архивите.

Проф. Георгиев, който разнася славата на ВТУ и на България по целия свят като организатор и участник в най-големите физични конференции, е читател в архива вече 10 г. Към фонда на тази институция го насочила майка му Трифонка Романова Попниколова, която е дългогодишен учител. Заедно със сестра си д-р Марияна Георгиева, двамата започнали да събират документи за историята на Поликраище. Голяма част от запазената документация е предадена в архивите като дарение от бащата на професора – Никола Георгиев Попниколов, който повече от 30 г. е бил директор на училището в Поликраище. Благодарение на това сега е известна цялата история на учебното дело в Поликраище от 1887 г. до днес.

След дългите часове, които е прекарал в архива, професорът е успял да събере данни и факти за личности в Поликраище, които остават част от неговата история.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!