39 четения

Свлачища подкопават Калайджии, нужни са 560 000 лв. за укрепване

Стари свлачища са се активирали от проливните дъждове през последния месец и подкопават село Калайджии в община Златарица. Най-обширният невралгичен участък създава проблеми вече втора година, като засегнатата площ непрекъснато се увеличава и вече е над 5 декара. Свлачището е „изяло” път и пълзи към близките къщи. Асфалтовият път на кръстовището между улиците „Трета” и „Четвърта” е непроходим, а преди броени дни сриващите се тонове земни маси са повалили електрически стълб.

„От енергото прокараха въздушен захранващ кабел, но това е временно решение. Ако не се вземат незабавни мерки, една трета от селото може да остане откъснато от света. Няма обходен път. В селото има 300 къщи, а постоянното население наброява 150 души. В момента е изключително труден достъпът до селището и при нужда линейка и пожарна едва ли ще могат да стигнат до там”, коментира кметът на Златарица Пенчо Чанев.

Управникът допълни, че от „Геозащита” – Плевен, са правили оглед на място и са изготвили проект за укрепването и обезопасяването на свлачищния район. За спасителните дейности са нужни 560 000 лева. Община Златарица е депозирала официално искане до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за отпускане на сумата, но до момента средства не са осигурени.

На територията на община Златарица са регистрирани общо 73 свлачища, като 36 от тях са активни. Сериозно е и свлачището на четвъртокласния път между селата Шивачево и Средно село. До момента за овладяването на свличането на земни маси в този район са осигурени 260 000 лева. Държавата е отпуснала още 120 000 лева, но за да се стигне до срутището и да започне строителството, трябва машините и работниците да минат по ръба на другия нацепен път в Калайджии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!